şiirde para yok fakat parada da hiç şiir yok – dertli sözlük
şiirde popülistlik caizse para kelimesinin şiirselliğini hiç bir kelimeye değişmeyecek yığınlar bulunabilir.
robert graves'in sözüdür.murat menteşin de benim gibi afili lugatta görüp alıntılamış olması muhtemeldir.
ismet özel geçenlerde yayınlanan ropörtajında, parasızlıktan şair olduğunu söylemiş. demek bu işte para var...
zevk için yapılan bazı işlerde para şartı konulup da para beklenmemesi gerektiğine örnek. aynı zamanda da sanatsal bir yan taşımayan bir çok şeyden de şiir çıkmaz bakış açısınada örnek olarak kullanabiliriz. paranın pek bir sanatsallık taşıdığını sanmıyorum. sadece nesnellik ve bilinen gerçeklikler var üstünde yazılı olarak o kadar. bilinen ünlü düşünürler ya da tarihe adını yazdıran şahsiyetler, banka ismi ve bir kaç sayı. 5-10-20-50-100... sadece nesnellik ve realite. başka? şiir ya da sözler paralara yazılmıyor yani. şiir ya da sözler gereğinden fazla değer yüklenen kağıt parçası olan o parayı kazanmak için dökülen terlere yazılıyor, harcanan emeklere yazılıyor, uğrunda harcanan güce kuvvete yazılıyor, paranın insana neler yapacağına veya neler yaptırabileceğine yazılıyor. --------i̇nsanın kazandığı paradan değil, paranın kazandığı insandan korkulur.(necip fazıl kısakürek)--------gibi.
kim demiş parada şiir yok diye! 200 tl nin arkasına bakarsanız orada büyük halk ozanımız ve şairimizin resmini yunus emre' yi göreceksiniz. ha şiirde para var mı onu bilmiyorum.
şiirde para olmadığı doğru değil bence, şiir kitapları diğer kitap türlerine göre daha pahalı olur genelde. zaten sayfaların yarısı da boş. misal ismet özel'in son şiir kitabı 600 sayfa ve satış fiyatı 59 (yazıyla) elli dokuz lira. ahmet davutoğlu'nun stratejik derinlik kitabı ise 584 sayfa ve 32 liraya satılıyor. işte arşın işte halep, diyeceklerim bu kadar oyuna gelmeyelim.(bkz:şiir kitaplarındaki boş sayfaları görünce gelen kazıklanıyor muyum acaba hissi)