modernizm – dertli sözlük
bu meseleye uzun bir metinle katılmak lazım. zira ne kadar katarsan o kadar su götürüyor bu mesele.
uyuyan insanların tatlı rüyası. uyandıklarında pişmanlığın en kötüsünü yaşayacaklar. kim olursa olsun. ama kim olursa olsun...
fransa'da ortaya çıkmış bir akımdır, bana göre bir projedir. 19 yüzyılın sonunda ortaya çıkmıştır. kelime karşılığı çağdaştır. meşhur ingiliz tarihçi arnold tonybee'nin bir kitabında bahsettiği üzere 1. dünya savaşıyla sona ermiştir. lakin günümüz türkiyesinde etkileri hala capcanlı diyebiliriz. batı postmodernizmle yoluna devam ederken, türkiye de ikisi bir arada götürülüyor ve hatta modern olmadan postmodern düşünce olduğunu ileri süren cenahlar mevcuttur. günümüz kavram kargaşasına büyük bir örnektir bu olay aslında.

modernizmin amacına kısaca değinecek olursam; geleneksel sanatlar, edebiyat, toplumsal kuruluşlar ve günlük yaşamın artık zamanını doldurduğu ve bu yüzden bunların bir kenara bırakılıp yeni bir kültür icat edilmesi gerektiğidir. bizim insanımız için özbenliğini bir kenara bırak ve yozlaş denilebilir bu açıklamada. çünkü bu akımın bize faydası yoktur, çağdaşlığa ihtiyaç duyan batı ve batıldır. bizler ise tekniğe ve kendi değerlerimizle yürüyen sistemlere ihtiyaç duymaktayız.