muhteşem yüzyıl – dertli sözlük
henüz fragmanlarının yayınlanmaya başladığı günlerdi.. hepimiz birden bu diziyi eleştirmeye tartışmaya başladık.. öyle ki, diziyi destekleyenler ve desteklemeyenler olarak iki grup oluştu medyada. mantıklı gerekçeler olsa da rtük'ün kaldırma yetkisi yoktu ve nitekim kaldıramadı da zaten.

sonra....

aradan aylar geçti, diziyle ilgili tartışmalardan eser yok şimdilerde. ama dizi belki de hiç bir zaman alamayacağı reyting oranına sahip şu anda. buna istemeden de olsa biz (*) sebep olduk.

ha bu arada belki dizi toplumun geçmişe olan merakını, kanuni'ye olan ilgisini artırmıştır kim bilir. ama yıktıklarının yanında bunun bi önemi yok galiba..
osmanlı'daki harem'i tekrar tartışmaya açmış dizidir. popüler kültürün mezesi olan insanlar hürrem hakkında yazılan kitapları büyük bir heyecanla okur oldu. kitapçıya gittiğinizde bile hürrem kitaplarının ön raflarda olduğunu görebilirsiniz. şu diyaloğa da kulak misafiri olunabilir:
satıcı: nasıl bir kitap arıyorsunuz?
alıcı: kanuni ile ilgili bir kitap arıyorum
satıcı: hıım buyrun şunlar var
alıcı: aslında hürrem de olsun içinde.
satıcı: hıım anlıyorum buyrun hürremle ilgili kitaplar şunlar...
nerede okuduğumu unuttum, şöyle bir şeydi: "hürrem eğer sarayda o kılıkta dolaşsaydı 1 yıla kalmaz zatürreden ölürdü." yazmıştı bir yazar.
yabancı bir diziden (*) uyarlandığı söylenen, açık konuşmak gerekirse güldürmeyen komedi filmleri gibi saçma sapan bir dizi. bazı taraflarca onu izlemenin hükümetten alınan bir intikam olduğu falan sanılıyor zannederim.
bir yandan cezalar bir yandan ödüller alan 2012 ve belki 2013 ün en popüler, en eleştirilen aynı zamanda en sevilen, savunanları da öfkeden köpürenleri de savunmuyorum ama sonuçta bu bi dizi diyenleri de bol olan yapım.
halkın gözünde padişahı düşüren bir dizidir. osmanlıyı aşağılayan, insanların koca padişahla sülümaaaan diye dalga geçmesine sebep olan,haremden çıkmayan bir kanûni üretmiş dizidir. dizi bile değil, küfür bildiğin.
bitti diye sevinirken fragmanlarını tekrar görmeye başladığımız dizi. nasıl bir musibettir ya hu? bir bitemedi. kötülemekten, yanlış tanıtmaktan, hakaret etmekten, ecdadın kemiğini sızlatmaktan vazgeçmediler.şikayet ediyoruz, bu bile dizinin tanıtımı oluyor. ne yapmalı da susturmalı bunları?
muhteşem süleyman devri. dizisini bilmem ama tahmin ediyorum, popülerlik adına ve toplumun mayasına, (daha doğrusu bozulmuş mayası) uygun bir şekilde çevrilmiştir. dizi bu nihayetinde, göğüs çatalları ve entrika bol bol olmalı. dizi bir yana da, allah günahını affetsin süleyman'ın, rahmetli babası gibi sadece müslüman kanı dökmemiş, kan dökmeyi dört bir yana taşımıştır. hızını alamamış ve evlat ile torunlarını da katletmiştir. babası bir müslüman kanı dökmüş. mısır fatihi sultan selim. o değil de, kutsal devlet ve mübarek kul diye bir şey yok. kulun salih olanını allah bilir, devletin kutsal olmadığını da bize dünya tarihi söyler. "i̇yi ama adalet ile yönetmeseydi 600 yıl yaşar mıydı?" bak onu hiç düşünemedim ben, pers, roma da çok âdil ve mübarek imparatorluklardı. padişahım çok yaşa!