nema-ye nazdik – dertli sözlük
sabzian'ın mahkemede ''bunların hepsi sinema aşkım yüzünden oldu'' deyişi filmi özetler niteliktedir. güzel bir film.
filmin gerçekçi değil bizzat gerçek olması filmi aşırı değerli kılıyor. filmin sonu hariç neredeyse hiç müziği yoktur. ve son sahnesi filmin adını çok iyi anlatır. http://www.imdb.com/title/tt0100234/?ref_=fn_al_tt_1
1990 iran yapımı abbas kiyarüstemi'nin yarı belgesel filmi. filmin türkçesi yakın plan, ingilizcesi close ep.
filmin hikayesi tamamıyla gerçek, yaşanmış. hikayenin gerçek hayattaki kahramanları filmde de kendilerini oynuyorlar, bu yönüyle de ilginç bir film.

--iktibas--

hüseyin sabzian, iran'ın en önemli yönetmenlerinden biri olan muhsin mahmelbaf'ın hayranı olan bir sinemaseverdir. muhsin mahmelbaf'ın önce yazmış sonra da sinemaya uyarlamış olduğu eserlerden birini otobüs yolculuğu sırasında okurken diğer yolculardan birinin yoğun ilgisine maruz kalır.

kendisi de mahmelbaf'ın büyük bir hayranı olan kadın, onun bir eserini okuyan birini görünce kayıtsız kalamamıştır. kadının bu yoğun ilgisini farkeden sabzian, kendisini muhsin mahmelbaf olarak tanıtır ve yeni filmi için çalışmalarını devam ettirdiğinden bahseder. zengin bir aileye aileye mensup olan kadının yavaş yavaş ailesinin içine girerek kendi filmini yapmak için fırsat kollamaya çalışan sabzian'nin bu yalanının ortaya çıkması çok uzun sürmeyecektir.

--iktibas--

film mahkeme salonunda geçiyor, sabzian'ın sinema sevgisine ve itirafına yakından şahit oluyorsunuz. davacı aile bu itirafa şahit olunca davasından vazgeçiyor, hapishane çıkışı sabzian'ı hakiki malmelbaf karşılıyor. hakiki malmelbaf "ben mahmelbaf olmaktan bıkmıştım, malmelbas olmayı isteyecek ne var" gibi sözlerle karşılıyor bu hayranını. iki malmelbaf birlikte önce çiçekciye daha sonra da filmini çektikleri ailenin evine gidiyorlar.

sabzian'ın mahkeme salonundaki savunması müthiş. seyredilmesi gerekiyor.
kiyarüstemi, bu film için en iyi filmim diyor ve ekliyor: "yeni bir şahsiyet edinmek için her çareye başvuran insanların yalın bir hikayesi"

film, amerikalı bazı eleştirmenler tarafından 90'lı yılların en başarılı 5 filmi arasında gösterilir.