yerli otomobil – dertli sözlük
ortaklıktaki adalete şüphe duyduğum toplumumuzun heyecanına ayak uydurmaya çalıştığım mevzu. diğer yandan eleştirilecek bir şey var ise de halihazırdaki tavra bakarak söylenebilir ki günümüz muhalefetinin haddine değildir. merhum adnan menderes ne hoş demiş, onlar bu vatanda yapılacak bir iğneye dahi güzel deme faziletine sahip değillerdir. yine de gaza gelmenin yanında içerik meşru bir zeminde tartışılmalıdır, bir milletin rüyası ranta yedirilmemelidir
türkiye'de zaten uzun yıllardır üretimi (montaj dışında gerçekten pek çok önemli parçanın üretimi) yapılmaktadır. yapılması hayal edilen ise "milli" otomobildir. yani marka patenti, sahipliği ve icadı da türklere ait olmalıdır.çünkü yerli ve milli farklı kavramlardır. (bkz:yerli ve milli)bununla birlikte gözlerden kaçırılan bir gerçek ise: türkiye'de binek otomobil dışındaki ticari araçlar sektöründe bmc, karsan gibi hem yerli hem de milli markalarımızın varlığıdır.ayrıca şu sorun önemlidir !!!togg, ilk ortaya çıkışı bakımından yerli ve milli olacaktır da daha sonra sahiplik yapısının değişmesi yani, yabancı sermayeye satılmayacağının hiç bir garantisi yoktur. bu bakımdan yerli ve milli otomobilimiz olacak diye milleti yanıltmanın da anlamı yoktur.
amerika’yı yeniden keşfetmeyi kendine zul görmeyen siyasilerin yeni hamlesi. halbuki çok daha ucuz maliyete elinde onlarca patent barındıran saab satın alınabilirdi. amerikalı yerliler nasıl katledildiyse ülkenin yerli enerji ve sermayesi de bu şekilde katlediliyor.