anadolu – dertli sözlük
#486357 'e ilintili video çok beğendim. zaten videonun 9:32 dakikası itibariyle mehter marşı fon'dan giriyor. sonrası rüya gibi. ittihad-ı islam neferleri asırlarca bayrağı indirmemişler elhamdülillah. işte anadolu; allah davası için nice mücahitlerin şehit olduğu coğrafyanın adıdır. şükür ki allah onu bize bağışladı. (*)
m.ö.1500'lerden günümüze, üzerinde hangi ülkelerin var olduğunu yıl yıl gösteren bir video var ve görülüyor ki daima bir batı medeniyetinin hakimiyetine girmiş, bir doğu medeniyetinin. bir hocam türkiye seçim haritası gibi demişti bazı dönemleri için hatta. günümüzdeki bu karma yapı sürekli tekrar ediyor gibi. https://www.youtube.com/watch?v=a8_mz7ckpw8&ab_channel=kheypard
şarktaki adı rumiye, diyar-ı rum, arz-ı rum dur. ayrıca zamanında erzurum anadolunun en büyük vilayeti olduğundan bu isimle anılmış. "arz-ı rum" isminin türkçeleşmişi. erzurum anadolunun kalbi ve küçük bir misali olduğundan bu isim layık görülmüştür.
yavuz bülent bakiler'e ait bir şiir. en güzel kısmı "savaşta çiğnetmedim hilâli düşmanlara / barışta düştü üstüme gölge gölge haç..." şeklindedir.tam hali;ben anadoluyum...yıllar yılı susuz kaldım, yıllar yılı aç...şükrederek, kalktığım sofralarımdaya soğan ekmek olur, yahut bulamaç.hastalarım ölüm yataklarındane doktor yüzü gördüm, ne ilaç.zaman zaman nankör çıktı büyütüp okuttuğum,gölge vermedi çok kere diktiğim ağaç...devlet denince hep vergi geldi aklımajandarma deyince kırbaç...en gümrah ırmaklarım boşuna akıp gittiüç beş adım ötesinde toprağım vardı kıraç.gittim, yiğitçe döğüştüm gazâ meydanlarındane tak-ı zaferler istedim, ne taç...savaşta çiğnetmedim hilâli düşmanlarabarışta düştü üstüme gölge gölge haç...yolsuz, okulsuz köylerim, kasabalarım hâlâalın terine muhtaç...ben anadoluyum, acılı, mahzun;bende bitmez tükenmez dert kulaç kulaç...
yukarıda birinin dediği üzere "türkiye'nin gerçek adı" filan değildir. roma imparatorluğu (=bizans) döneminde kullanılan anatolia sözünün uydurma yollarla değiştirilmiş bir biçimidir anadolu. türkiye'nin gerçek adı ise türkiye'dir.
efsaneye göre ankara kızılcahamam taşlıca köyündeki ayran taşının bulunduğu mevkiden selçuklu
hükümdarı alaeddin keykubat (1192-1237) başköy kalesini fethi dönüşü ayran içmiştir. selçuklu
ordusunun buradan geçeceğini haber alan kırmızı ebe bir bakraç ayranı oluğa döker.
bütün ordu bu ayranı hem içer hem de mataralarını doldurur fakat ayran bitmez. kırmızı ebe
doldurun yavrularım dedikçe askerler "ana dolu" derler. i̇slamiyet’ten önce rum diyarı olan bu
bölgeler bu olaydan sonra anadolu diye anılmaya başlanır. taşlıca köyündeki bu oluğun yanındaki
mezarın bu ihtiyar keramet sahibi anaya ait olduğu söylenir.
ahmet arif'in şiirlerinden birinin adıdır.
ayrıca oktay kaynarca şiir albümünde anadolu şiirini seslendirmiştir. dinlemek isteyenler için bağlantı :(http://www.youtube.com/watch?v=5_uiwfp478u)