ahlak – dertli sözlük
kişinin eylemlerinde neyin doğru ya da neyin yanlış olduğunu belirleyen yargı bütünüdür.
ahlak subjektif olamaz. kişiden kişiye göre ahlak değişmez. toplumdan topluma göre değişir. aksi halde 7.5 milyarlık ahlak anlayışı olurdu. ahlakın her daim belli bir referansı olur. haliyle vicdan da bu refeans doğrultusunda çalışır. kişiden kişiye değiştiği iddia edilen ahlak anlayışı, modernizmin ahlak anlayışıdır. kişiyi putlaştıran modernizm, kişinin kendi ahlak anlayışını da kişinin kutsal kitabı haline getirmiştir.

müslümanlar için ahlak anlayışı kur'an ve hadislerde tanımlanmıştır. güzel ahlakın en güzel örneği rasulullah (sav)'in ahlakıdır. müslüman için ahlakın referansı vardır. bu referansa göre ahlakını belirler. müslüman için vicdanın referansı da kur'an ve sünnettir. vicdanı bu doğrultuda çalışır. bunun için bir örnek verelim:
"dünyanın bir ucunda abd tarafından terörist ilan edilmiş, afgan halkı var. kendi vatanını savunmaya çalışan afgan halkı her daim abd'nin gözünde teröristtir. evrensel normlar denilen yutturmacaya göre de bu halk terörist ilan edilmiştir. şimdi bir müslüman çıksa bu halka terörist derse, tüm dünyanın gözünde vicdanlı, ama islami düşünceye göre vicdansızdır." bu nedenle bir müslümanın ahlakı ve vicdanı kur'an ve sünnet eksenli çalışmıyorsa, referanslarını acilen değiştirmesi gerekir.