ahlak – dertli sözlük
müslümanın yoldaşı.kur'an'da ve hadislerde islam ahlakı anlatılır. imam gazali de buradan çıkardığı sonuçlarla islam ahlakı'nı 4 temel üzerine oturtmuştur.1- hikmet2- adalet3- şecaat 4- iffet
ahlak, irade, vicdan, izzet-i nefs, erdem, iyi, kötü, hürriyet, saygı, karakter gibi kavramları derinlemesine ele almış bir nurettin topçu eseridir.
allah'ın ahlakıyla ahlaklanmak, allah'ın isimlerini irademizi kullanarak üzerimizde tecelli ettirebilmektir...
anlatılmaktan çok yaşanır.başına güzel kelimesi getirilmek istenirse eğer en yüce ahlak üzere olan'a(sav) başvurulması gerekir.bu fıtrata uygun yaşamanın en iyi yoludur...
i̇nsanı insan yapan en önemli değerdir. i̇nsanlığın sınırlarını tayin edendir. yoldan çıkmış, kaptırıp gidene bir ''dur'' levhasıdır. i̇nsandan başka hiçbir varlıkta bulunmayan bir hazinedir. i̇nsan-ı kamil olmanın altyapısıdır.
kişinin diğer insanlar tarafından ne kadar sevildiğini, sevilmediğini belirleyen davranışlar bütünü.
kuran ve sünnet üzerine yaşayan herkes ahlaklıdır. evet onların da doğuştan getirdikleri, genlerinde bulunan kötü huyları vardır ama onlar bu habis huylarına kuran ve sünnet ışığında savaş açmışlardır, zaten sınavları da bu fıtratlarındaki kötü huylara karşı verirler. hariciler, vehhabiler bilmem neler yanlış yorumladılar ayetleri diye kuran ve hadisle yaşayarak ahlaklı olunamaz gibi bir cümle sarfedilemez.
(bkz:vicdan)
kuran ve hadisle yaşayarak ahlaklı olunmaz, bunu allah'ın ruhundan üflediği o furkan ile, feraset ile, sezgi ve ilham ile kısaca vicdan ile desteklemek gerekir. bütün i̇slami terör örgütleri, hariciler, yezidiler, hizbullahlar, vehhabiler, şiiler, egemen ehli sünnet ve daha birçok keskin görüş sahipleri de kuran ve hadisler yaşadılar ve yaşıyorlar. allah'ın istediği ahlak ile haricilerin ahlak arasındaki fark nedir? vicdandır.