rüya – dertli sözlük
1. i̇lk yapılan yorum geçerlidir. (yani; rüyalar ehil olmayana anlatılmamalıdır.)
2. rüya sahibine aittir. (yani; "bugün rüyamda seni gördüm." cümlesinin rüyada görülen şahis için bir ehemmiyeti yoktur. bırakın rüya sahibi düşünsün niye sizi gördüğünü...)
3. rüya ile amel edilmez. (*))
bana hatırlattığı kişiye olan hasretimi artıran olgu. sürekli bir kişi var bu şeyin içinde.
rahmani, şeytani ve nefsani özellikler gösterebilen simgelerle görene bir şeyler anlatan, ruhani yani ruhla ilgili bir kavram. rüya ile amel edilebilir. peygamber efendimiz'i (sav) gören gerçek hayatta görmüş gibidir. peygamberimizi (sav) rüyada görüp, gören kişiyi ilgilendiren rüyalarla, rüyayı gören kişi amel edebilir. islam alimleri de bu yönde görüş bildirmiştir. tabi amel etmek gibi bir zorunluluk yoktur.
rüya-ı sadıka diye bir nevi vardır ki iyi tabir edilse kendisiyle amel de edilir.rüya mutlak iyi tabir edilmelidir. hayra yormak denilir halk mabeyninde. rüyayı hayrlı tabir edebilmek mütehassısının işidir. bir nevi tefsircilikte rüyada vardır. tevil kabiliyeti lazımdır. iyi niyetli birisine tabir ettirilmelidir. ve müfessir edasıyla tabir edene ettirilmelidir. o zaman ene ındezzanni abdi bi sırrınca rüyadan hayr-ı mutlak dahi istihrac olunabilir.barekallah subhanallah..tesbih ederiz o hâlıkımızı ki bütün nekaisten müberradır. bizi yarım ölü vaziyetinde; zamanla mukayyed olmayan alemlerde gezdirir tayran ettirir. hayret yahu allahuekber.
uyurken canımızın sıkılmamasını sağlayandır. :)nimet yani. kaç saat uyuyoruz, insanın canı sıkılabilir ama aksiyonlar yaşanıyor, acayip acayip boyutlardan geçiliyor, insanlar, hayvanlar, rüya içinde rüyalar... birde film gibi olur. en rahatı bu. i̇zlersin sadece. ne yönetmeni belli ne senaristi. kimi eleştireceksin? arkana yaslan ve tadını çıkar. ama ikramımız yoktur.