popülizm, anadolu sosyalizmi, cemaatçilik gibi söylemleri analiz eden, bu kavramların gündemdeki yıpranmış anlamlarını gözden geçiren, kavramların ve ahlaki/siyasi bağlantıların temeline işaret eden tüm "fakir müslüman" entelektüelleri, islamın onları sınırladığını öne sürerek, kişisellikle, bencillik ve yüzeysellikle itham etmek, türkiye'de olup biten birçok şeyden hiçbir şey anlamamak demektir.
islam adına fetva verip entelektüelleri paketleme tavrı; 3 kitap okuyup 10 kitaplık laf etmek ve herşeyden önce kendi vaziyetinin farkında olmamak demektir.
6-7 tane kavramı ve ideolojiyi tek pakette servis edip, boyamaya çalışmak da ayrı bir trend oldu. şöyle adamlar böyle adamlar var, deyip de o adamlardan senden ve benden daha büyük olan bazı kavramları da arada silkelemeye kalkmamak gerekir. kalkamazsın da zaten.
(bkz:tehafüt)
özellikle türkiye'de 6-7 tane kavramı kendine layık gören düşünce fakiri, özenti entellektüellerin olması ve onların henüz 18-24 yaşları arasında toplum önünde gururlanabileceği hiçbir özelliği olmayan silik karakterli gençlere teşfik ve gaz vererek (adeta beyinlerini yıkayarak) sen yazarsın sen şairsin sen şusun sen busun diyerek kendilerinin tetikçileri haline getiriyor olmaları, bu kişilerin ve savundukları uyarlama kavramların paketlenmesini meşru kılar.
(bkz:ihsan eliaçık)
islamın söyleminin üzerine söylem geliştiremediklerini fark edince islamın içinde kendilerine yeni alan açma çabasına giren bir kısım entellektüelin solculuk, popülizm, anadolu sosyalizm, islami sosyalizm, cemaatçilik gibi kavramları gündeme getirerek kendilerini vasıflandırma düşünceleridir. bu tarz düşüncelere sahip insanlar akim kalmaya mahkumdur. ã‡ünkü islam her türlü güzelliği içinde barındırdığı gibi bu güzellikleri kullanarak kendi menfaatlerine iş yapmaya çalışanları er ya da geç ayan beyan edebilen mükemmel bir dindir.
(bkz:ahmet hakan)