dağınıklık – dertli sözlük
bunu bir alışkanlık haline getirenin kurtulması gereken bir durum diye düşünüyorum hele bir de öğrenci evindeyse çevresindekiler bundan etkilenebilir.(*)
mustafa ulusoy bu hafta köşesinde dağınıklığı etraflıca yazmış.(http://www.zaman.com.tr/js/gemius.js"> )
daha çok evin hanımını yorar.
tertemiz ev bile dağınıksa kirli bir görüntüye kavuşur. psikolojik olarak yıpratır insanı bu halin sürekliliği tabi. derli toplu evi kısa sürede dağınık hale getirebilen birileri yaşıyorsa evde, bir süre sonra "bırak dağınık kalsın" moduna bürünebilir evin hanımı da yorulup. mesele, dağınıksak bile bunu bir yaşam tarzına dönüştürmeyip yeri geldiğinde toplama işine katkıda bulunmakta sanırım. bir yerlerde bıraktığınız çorabınız başka biri tarafından alınıp kirli sepetine atılmıyorsa(*), o çorap orada 3 gün durmasın mesela.(*) başkalarına ekstra iş yüklemeyin efendim. en azından kendi dağınıklığınızı kendiniz toplayın. zira en dağınık insan bile evine bir misafir geldiğinde ortalığın dağınık olmasından çekinir. yani o dağınıklık içinde yaşamak mümkün değil, illa ki toplanacak. ama bunu başkasından beklememek lazım. anneler, eşler aslında o kadar boş vakte sahip değiller. onlar da yoruluyor.
dağınıklık bazen tercihte olabiliyor.(bkz:mimarlık)ruh dağınıklığına gelince iyi olmadığı kesin..dağınık kalmamalı ceki düzen verip atmalı gereksizleri..