dershane – dertli sözlük
en korkunç yanı sınıf belirleme sınavları idi. normal bir denemeye girmek gibi değil bir ay içinde bulunacağımız sınıf belirleniyor ayrıca alt sınıfa düşme tehlikesi insanı titretirdi.

üniversiteye hazırlıkta gittiğim dershaneye ilk kayıt olduğumda beni idareten c sınıfına almışlardı. ertesi gün bir ay boyunca b sınıfına devam edeceğimi söylemişlerdi. b sınıfına tam alışmıştım ki sınıf belirleme sınavı geldi çattı. sınava girdim, çıktım ve sonuçlar açıklandı. bir baktım ki a sınıfındayım bir level daha yükselmişim. o günden sonra hep a sınıfında kaldım ama birde a plus sınıfı vardı. o sınıfa sınavla bile girilmiyormuş. o sınıftan tanıdığım da yoktu. o sınıf hala aklımda sözlük. o sınıftakilerin havası bir başkaydı. şimdi nereleri kazandılar bilmem.
ehliyet almak için sürücü kursuna girme kursuna gitmek gibidir. sınavı geçersen sürücü kursuna girersin ki orası üniversite, mezun olursan da ehliyet almış olursun ki o da diploma. böyle söyleyince nasıl bir saçmalığın içinde olduğumuzu daha iyi anladım. (*)(bkz:felsefe yapmak)(bkz:elealı zenon)
1. dershane kötü bir şey değildir. orada bilim öğretilir. sadece soru ezberletilmez elbette, konu öğretilir ilkin.
2. meb dershaneleri genelde karalar. nedeni kendileri yıllarca bir şey öğretemezken dershaneler bunu 2 yılda becerir. ve bunu meb çekemez.
3. dershaneler fakir ve orta sınıf öğretim kurumudur. zenginler özel ders aldırır çocuğuna. dolayısıyla dershaneler sayesinde zenginin çocuğu okuyo mantığı kadar saçma bir mantık yoktur. hatta çoğu köylü çocuğuna bedava hizmet verip kalacak yer bile bulurlar.
4. dershaneler devlet için yüklü bir vergi kaynağıdır. sgk için kaynaktır ayrıca yüz bini aşkın nitelikli iş gücünü barındırırlar.
5. şu günlerde kapatılmaları gündemdedir. ancak bu tarihi bir hata olur. şayet ideal eğitim sistemlerinden birine sahip almanya'da bile dershane şarttır. çünkü almanya'da çocuğuna özel ders aldırma gücü olmayan kişilerin çocukları başarılı olamaz, çünkü takviye alamazlar.
okullarımızda ki eğitim-öğretim kalitesinin -ne yazık ki- düşük olmasından dolayı özellikle sınav senelerinde olmazsa olan kurumlardır, son sınıflarda okula yardımcı olma amacı gütmezler, sınava hazırlık kursları verirler.
hedef kitlesinin yaş sınırını hızlı bir şekilde düşüren özel kurumlar. ne istiyorsunuz 4. sınıfa giden çocuktan yahu?