can sıkıntısı – dertli sözlük
zikri daimiye erenlerde can sıkıntısı olmaz derler...zikri daimiye ermek için dua ve gayret etmeliyiz. şuan elimde olan kitapta da şu yaziyor..."ruh rabbini ozlerse o vakit can sıkılır" demek bir kesinti oluyor...allahım nolur kendini buldur, buldurmakla kalma bizi zikrinle doyur....
sefehate vasıta, gaflete saiktir.

bu zamandan bir misali: ana baba olacak yaşta olup ama çocuk gibi yetiştirilen bu zamanın gençliği, ana baba yaşında olan nefsini, ana baba olmakla tatmin etmediklerinden, her türlü nefisperestliğe düçar oluyorlar, sukut edip kebaire bulaşıyorlar.

fıtrat suyunun kuvveti fırat nehrinden fazladır. fıtri meyil bazı eşhasta hadd-i baliğ yaşında ana-baba olabilecek kemalde yaratılabilir, ekser insanlarda 17-18 yaşı bir aile idare edebilecek kemale müsait bir yaş iken...

devrimizin ana babaların evlat yetiştirmedeki lakaydlıkları, islamsızlıkları, dünyaya sevk ettiği kadar ana baba olmayı öğretmediklerinden, hakiki vazifeleriyle hemhal olması gereken insanlar çocuk gibi kalıp, vazifesizlikten çıkan bir can sıkıntısı ile her türlü günaha ve kebaire sevk olunuyorlar.
doğru karar verip vermediğimi düşündüğüm anlarda sahip olduğum işleri daha da zorlaştıran durum.
öncelikle gözlerimizi kapıyoruz. sonra düşünmeye başlıyoruz bu sıkıntı neden kaynaklanıyor? bunun bir sebebi var mı? bu sıkılmam hayır mı şer mi? yoksa şımarıklık mı? falan diye. eğer bu sıkıntıya mantıklı bir izah bulamıyorsanız canınız dayak istiyor demektir. ama velev ki geçerli bir bahane buldunuz. şimdi meditatif bir düşünce içine girerek o bahanenin en derununa vakıf olmaya çalışıyorsunuz. buna vakıf olduğunuzda aklınıza gelen diğer sorular çözümü size sunmuş oluyor zaten.
örneğin sıkılmama sebep olan şey sabahtan beri kutu gibi bir ortamda çalışıyor olmam diyorsan bunun altında yatan sebep senin bir yerde ve bir eylemle sınırlı kalmış olmandan kaynaklanıyordur. doğal olarak çözüm kabilinden aklına hemen şu soru geliyor: bahama adalarında masmavi bir denizin karşısında hafif yakıcı beyaz kumlar üzerinde elinde bir gazozla oturup manzarayı seyretsen sıkıntın geçeçek miydi? evet geçecekti diyorsan hiç durma! hemen bahama adalarına gitmek için bir bilet al. mesela ben böyle yapıyorum ve hemen sıkıntım geçiyor. çok etkili bence siz de yapmalısınız.