başarı – dertli sözlük
(bkz:kişi kendinden bilir işi)kullanımı farklı olsa da günümüzde bu kavrama uyuyor. halbuki eskiden başarının adı muvaffakiyet idi ve kişi kendinden bilmezdi, allah'ın bir lutfu olduğunun farkındaydı.başarılı olsak da muvaffak olamıyoruz, bu yüzden belki.
başarızlık daha bi hissettirir kendini, da bi dokunur sanki. ama başarı gariptir. yaparsın bir şeyler, tevekkül edersin, olur. önce bi sevinirsin sonra bi süre boşluk olur -bu kadar mı yani?- dersin. sonra hayatın akışına göre ya -iyiki- ya -keşke- dersin. yani başarı uzun vadede kendini hisettiren ve ilerisini hep düşünmeniz -her yönü ile- gereken garip bir şeydir. i̇leride neye evrileceğini çok iyi görmeniz lazımdır.teyzeoğlunun küçük bir kızı var. geçen ziyaretimizde kendince bir şeyler yapıp -başardık, başardık...- deyip, evin içinde durmadan zafer turları atıyordu. biz anlamıyorduk ama o her defasında bir şeyler başarıyordu. sonra terleyip azar yedi ve durdu. biliyorum garip bir örnek ama böyle. siz zilyon kere başarın -ya da başardığınızı zannedin- başarısızlık -tak- diye vuruyor. başarı-başarısızlık göreceli ama başarının görecelik oranı daha yüksek sanki.
engellere takılı kalıp vazgeçmektense engeller ile daha da güçlenerek yoluna devam etme sonucu kazanılan.engeller beni durduramaz, her bir engel kararlılığımı daha da güçlendirir. (leonardo da vinci)
kişisel gelişim gibi süslü bir isim takılıp insanlara sunulan piyasa kitaplarının en büyük vaadidir.

bazen olur bütün sebepler bir araya gelirde istenen elde edilemez.başarı allahtan bilinmeli, o'nun tevfikiyle olduğu unutulmamalıdır.

başarılar dilerim-allah muvaffak eylesin.
kişiye ve düşünceye göre değişen kavram. kimi için evlenmek, kimi için araba almak kimi için ise ülkesini bağımsızlığına kavuşturmak için ölmektir. bir önceki tanımda dediği gibi en çok sonuca varılana kadar emek sarfedebilmektir. karıncanın hac yolunda ölmesi hikayesi gibi.
katedilen yol, gösterilen emek, çabalamadır başarı.
sonuca varılana kadar yapılan iştir, varış noktası değil.