gazlı içecek – dertli sözlük
yüksek basınç altında sıvılaştırılmış karbondioksit gazı ve beraberinde bir çok zararlı maddeyi içeren, kola, gazoz, enerji içeceği ve meyveli gazoz gibi suni içeceklerdir. içeriğindeki zararlı katkı maddelerinden dolayı bir çok hastalığa sebep olmaktadır:

- içerisindeki sodyum benzoat, hiperaktivite bozukluğuna, egzamaya, astıma ve kurdeşene neden olabilir.

- içinde bulunan asit ve şeker, diş minelerini zedeler. oluşan diş çürükleri sinirlere, diş köküne veya dişin alt kısmında bulunan bölgeye ulaştığı zaman, dişözü dokusunun ölümüne sebep olabilir.

- yüksek dozda fruktozlu mısır şurubu içerdiği için, kalp hastalıkları ve diyabete sebep olan metabolik rahatsızlık risklerini yükseltir.

- uzun vadede böbrek taşına ve diğer böbrek rahatsızlıklarına yol açabilen yüksek miktarda fosforik asit içerir.

- kutularının içeriğinde bol miktarda bpa maddesi bulunduran bir çeşit reçineyle kaplıdır. plastik şişelerde ve biberonlarda bol miktarda bulunan, iç salgı bezlerine zarar veren kanser yapıcı bu madde aynı zamanda erken ergenliğe ve üreme bozukluklarına yol açar.

- içildikten 20 dakika sonra kandaki şeker oranı yükselir ve buna bağlı olarak insülin patlaması gerçekleşir. artan hormon seviyesiyle karaciğer, vücutta bulunan şekeri hızlı bir şekilde yağa dönüştürür.

- içildikten 40 dakika sonra kafeinin sindirimi vücut tarafından gerçekleştirilir. buna bağlı olarak, gözbebekleri büyümeye başlar, kan basıncı yükselir ve karaciğer, dolaşım sistemine daha fazla şeker pompalar. beyinde bulunan adenozin alıcıları tıkanır ve vücuttaki rehavet hali ortadan kalkar.

- tüketildikten 45 dakika sonra vücut dopamin üretimini artırır. bu kimyasaldaki artış, beyinde bulunan ve zevk duygusunu üreten sinir ağını uyarır.

- fosforik asit ve yüksek oranda fosfat içerdiği için, uzun vadede osteoporoz riskini yükseltir ve kemik kırılmalarına yol açar. fosfor, idrarla dışarı atıldığı zaman, kemikleri onaran ve vücudun geri kalanı için önem arz eden kalsiyum maddesini de kendisiyle birlikte götürür.

- tüketilen her gazlı içecek, obezite olma riskini 1.6 kere arttırır. kalp-damar rahatsızlıklarının % 70'i de obeziteye bağlıdır. meme ve bağırsak kanseri tanısı konan hastaların % 42'si obeziteden mustarip. safrakesesi ameliyatlarının yüzde 30'u da obeziteden kaynaklanıyor.

- daha fazla tüketen kimselerin tip 2 diyabete yakalanma riski % 80 daha yüksek. (*)