mucize – dertli sözlük
bir kaç hususu hatırlatmakta fayda var;

"resul-i ekrem aleyhissalâtü vesselâm iddia-yı nübüvvet etmiş, kur'ân-ı azîmüşşan gibi bir ferman-ı göstermiş ve ehl-i tahkikin yanında bine kadar mucizât-ı bâhireyi göstermiştir. o mucizat, heyet-i mecmuasıyla, dâvâ-yı nübüvvetin vukuu kadar vücutları kat'îdir. kur'ân-ı hakîmin çok yerlerinde en muannid kâfirlerden naklettiği sihir isnad etmeleri gösteriyor ki, o muannid kâfirler dahi mucizâtın vücutlarını ve vukularını inkâr edemiyorlar. yalnız, kendilerini aldatmak veya etbâlarını kandırmak için-hâşâ-sihir demişler.

mucize ise, hâlık-ı kâinat tarafından, onun dâvâsına bir tasdiktir, "sadakte" hükmüne geçer. mucize ise, hâlık-ı kâinat tarafından, onun dâvâsına bir tasdiktir, sadakte hükmüne geçer. nasıl ki, sen bir padişahın meclisinde ve daire-i nazarında desen ki, "padişah beni filân işe memur etmiş." senden o dâvâya bir delil istenilse, padişah "evet" dese, nasıl seni tasdik eder. öyle de, âdetini ve vaziyetini senin iltimasınla değiştirirse, "evet" sözünden daha kat'î, daha sağlam, senin dâvânı tasdik eder.

öyle de, resul-i ekrem aleyhissalâtü vesselâm dâvâ etmiş ki:

"ben, şu kâinat hâlıkının meb'usuyum. delilim de şudur ki: müstemir âdetini, benim dua ve iltimasımla değiştirecek. i̇şte, parmaklarıma bakınız, beş musluklu bir çeşme gibi akıttırıyor. kamere bakınız, bir parmağımın işaretiyle iki parça ediyor. şu ağaca bakınız, beni tasdik için yanıma geliyor, şehadet ediyor. şu bir parça taama bakınız, iki üç adama ancak kâfi geldiği halde, işte, iki yüz, üç yüz adamı tok ediyor."

ve hâkezâ, yüzer mucizâtı böyle göstermiştir."

nübüvvet dava ettiği vakit ehli küfrün inadını kırmak ve ehli imanın iman kuvvetini ziyadeleştirmek için bir çok mucize göstermiştir.

"kabul etmemek ayrıdır, inkar etmek ayrıdır." bir şeyin aksine zahiri bir delil yoksa ve o şey akıldan uzak değilse inkar edilemez.

---------------------------

bir de kur'an gibi en büyük bir mucizeyi kabul edip diğerlerini inkar edenler var. enam 35, enam 37, ankebut 50-51, enam 50 gibi ayetleri delil gösteriyorlar. ben kasır fehmimle ayetlere baktığımda bir kaç noktada birleştiklerini görüyorum;

tabi ki peygamber de bir beşerdir allah dilemedikçe hiçbir mucize gösteremezler (*) . onlar uyarıcılık ve müjdecilik vazifesiyle muvazzaftırlar. lakin allah mucizeyi "müşriklerin keyfine göre değil, kendi hikmeti gerektirdiğinde peygamberine verir." burada kuranın çok yerinde yaptığı gibi kendi kuvvetini, kudretini, iradesini hatırlatması nasıl mucize olmadığına delil olabiliyor anlamış değilim.


genel olarak müşriklerin inadı ile ilgili ayetlerdir. elbette kur'an gibi bir mucizeyi kabul etmeyip onu(a.s.m) şair diye ananlar gördükleri diğer mucizeleri inkar edip görmezden gelecek, veyahut alakası olmayan sebeplere bağlamaya çalışacaklardır.


bir de rivayetleri tutup olduğu gibi algılayıp mantıki izahlarla açıklamaya çalışmak hakikaten komik olur. cebrailin melek katından inmesini normal görüp de bulundukları yer zemzem kuyusundan uzaktı nasıl olur diye şaşırmak gibi...


----------------------------



mucizeler ise insanları hz. muhammet aleyhissalatü vesselam'dan uzaklaştırmaz bilakis yakınlaştırır."kim söylemiş? kime söylemiş? niçin söylemiş? ne makamda söylemiş?" bunu iyi değerlendirmek lazımdır. dava-yı nübüvvet zamanı bazı harika hallere mazhar olması peygamber olduğunu kuvvetlendirecek, beşeri hallerini daha iyi anlamaya, sünnetine daha sıkı sıkıya bağlanmaya vesile olacaktır.


----------------------------



ayrıca peygamber ile allah arasında bazı harikulade haller de olabilir. nitekim hazreti ibrahim'in bakara suresinde(*) geçen ölüleri diriltme hadisesinde, hazreti musa'nın başından geçen dağın parçalanması hadisesinde (*) göründüğü gibi...

son olarak da hazreti i̇brahim gibi ulul azm bir peygamber "kalbinin mutmain olması için" bazı şeyleri görmek isteyebiliyorsa dava-yı nübüvvet zamanı inayete çok muhtaç mü'minlerin bunu istemesinde ne gibi bir imkansızlık görülebilir ve onların kalbini mutmain etmekte nasıl bir hikmetsizlik parmağı bulunabilir ?
ben anlamadım tam olarak;
mü'minler kalplerini mutmain etmek için ne zaman mucize istemişler de, allah da hz. muhammed'e mucize vermiş?

harici bahsi geçen:
"ben, şu kâinat hâlıkının meb'usuyum. delilim de şudur ki: müstemir âdetini, benim dua ve iltimasımla değiştirecek. i̇şte, parmaklarıma bakınız, beş musluklu bir çeşme gibi akıttırıyor. kamere bakınız, bir parmağımın işaretiyle iki parça ediyor. şu ağaca bakınız, beni tasdik için yanıma geliyor, şehadet ediyor. şu bir parça taama bakınız, iki üç adama ancak kâfi geldiği halde, işte, iki yüz, üç yüz adamı tok ediyor."

rivayetin kaynağını öğrenebilir miyim acaba? bir de bahsi geçen peygamberinin boykot döneminde çocuklar açlıktan ağlayarak ölürken neredeymiş, onu da öğrenebilirsem çok memnun olurum ayrıca...
kafa yapısı, anlayış, fıtrat vs. gibi değişkenlik gösteren özelliklerden dolayı demiş ki;

"kısacası kimi insanlar inanmak için hiçbir mucizeye ihtiyaç duymaz, kimileri ise duyarlar; kimileri de vardır ki, mucizeleri açıkça gördüğü halde ikna olmazlar. denebilir ki, henüz yetersiz ve az gelişmiş insanlar, bir allah elçisine iman etmek için mucizelere ihtiyaç duyarlar. hal böyle olunca, mucizelerin sağlayacağı yararın çok az olduğu anlaşılmaktadır" (*)
allah için hiçte zor olmadığı halde inanmakta zorluk çekenlerin sayısı çoktur.ayetlerde geçenlerin de hadislerde rivayet edilenlerin de hepsi başımız gözümüz üstünedir. inandık...aklımız alsa da , almasa da inandık...ayettekilerden birkaçı;onu (meryem oğlu îsâ mesih'i ), "benî i̇srâîl'e " resûl olarak gönderecek. (onlara şöyle diyecek): “muhakkak ki ben size rabbiniz'den âyet (mucizeler) getirdim. ben gerçekten size nemli topraktan kuş heykeli yaparım, sonra onun içine üflerim. o zaman o, allah'ın izniyle kuş olur. doğuştan kör olanı ve abraş hastalığını iyileştiririm. ve allah’ın izniyle ölüyü diriltirim. yediğiniz şeyleri ve evlerinizde biriktirdiğiniz şeyleri size haber veririm. eğer siz mü’minler iseniz muhakkak ki bunlarda sizin için elbette (deliller) vardır. ali-imran 49--bunun üzerine musa asasını yere attı. o hemen apaçık bir ejderha oluverdi! araf 107
i̇nkarcılarının argümanları doğrusu iftiraları diyelim gerçekten ilginç: https://www.youtube.com/watch?v=ib_7nyt00pw mucizeyi akla sığdırmak için düşünülen durum gerçekten gülünç.nuzülü i̇sa yok, kabir azabı yok, kader yok, şakkı kamer yok o yok bu yok vs. allahtan bahsediliyoruz yaw nasıl yok?i̇nandığı tanrının gücünü sınırlandıran bu güruh bu enerjiyi kimden alıyor yaa!!!e e onlarda hoca bi bildiği var mı diyelim?yok efendim birşey bildikleri hepp irfansız ilim bunları bu hale sokuyor.birde o yarı materyalist ideolojileri!!nereye kadar inkar edilecek bu.. bunlar yoksa, allah var mucize olarak!! ona kalkışamazsınız demi o kadarınıda söylerseniz millet ne halt yediğinizi öğrenecek!!!(bkz:allah akıl fikir versin)(bkz:allah ıslah etsin)bi̇lerek mi yapılıyor yoksa bilmeden mi.. ama galib zannım diyorki bunlar ne yaptığının farkında.. mü'minde sıradışı bir vuku olamaması durumu mü'mini sıkıntıya sokar.allah için kim kavga ettiyse bildiki attığı taşın, sıktığı kursunun üzerinde bir el var allah'ın eli bu umutla kavga sürüyor.. i̇şte bu biz mü'minlerin elinden alınırsa o zaman nasıl ümit besleriz biz.kim tekrar düştüğü yerden kalkar ki tekrardan..
her an. var olunan her an, varligin bizatihi kendisi ve akisi icindeki her bir olay. en azindan molekuler duzeyden bakmaya calisinca mucize. "nimetlerimi saymakla bitiremezsiniz" mealindeki ayetlere gonulden iman ediyorum okuyup ogrendikce. bir anlik bakis bile sayisiz mucize barindirir icinde. 150 milyon kilometre otede herbiri mucizevi kimyasal tepkimeler sonucu enerjiler olusup isin olarak hem dalgali ama hem de dopdogru sekilde dunyayi tutturacak, hepsi de ayni hizda yol alacak. sonra bir nesneye carpacak, orada enerjisinin bir kismini birakip geri kalani yansiyacak. gozumuzdeki milyonlarca hucre, herbirinin gozdeki yeri ve uyariyi beyinde ilettigi yer belli olacak. goze gelen enerji, miktarina gore hucrelerce elektirik sinyali olarak beyne iletilecek. bu iletim sirasinda bir iki mm'lik alanda binler, milyonlarca sinir koku olacak ama herbiri birbirinden bagimsiz calisacak. sonra beyinde iletildigi yerde, her nokta gelen uyariyi degerlendirip renk, ton vs olarak beyinimizde bir resim olusturacak....bu, sadece bir andaki gozumumde olan mucizenin en basit ve mukemmelligi yansitmaktan bile aciz bir anlatimi. bu gibi mucizeler icinde yuzuyoruz her animizda. vesselam...
secenekler arasinda goremediginiz ama olmasi halinde sizi dustugunuz buhrandan cekip cikarabilecegini dusundugunuz beklenmedik olay.