müslümanlara en çok lazım olan şey – dertli sözlük
"ey iman edenler! hepiniz topluca barış ve güvenliğe (i̇slâm'a) girin. şeytanın adımlarını izlemeyin. çünkü o, size apaçık bir düşmandır." (bakara, 208)

bu ayet çok şey söylüyor şüphesiz... ayrılmayın, parçalanmayın, birlikte olun, şeytanı sevindirmeyin diyor... şeytanın istediği şey bunlar çünkü; küselim, kavga edelim, dövüşelim... huzursuz olalım... birbirimizi sevmeyelim, birbirimize destek vermeyelim... parçalanalım... evet, bunları istiyor şeytan...

allah da diyor ki "küsmeyin, parçalanmayın, birbirinize sırt çevirmeyin, birbirinize daima hüsn-ü zan besleyin, huzur içinde yaşayın" ey kullarım. bu ayetten yola çıkarak şöyle diyebiliriz belki de: "kim mümin kardeşinin huzurunu bozuyorsa, kim müminler arasında olumsuz duygu ve düşüncelerin yayılmasına sebep oluyorsa bilsin ki şeytanın oyuncağı olmuştur."

evet, şu an ve gelecekte bize en çok lazım olan şey "birliktelik, beraberlik" olsa gerek. bu yüzden, birbirleri hakkında olumsuz konuşan ve bu yüzden çevreye daima huzursuzluk saçan tarikat ve cemaat mensuplarına da duyurulur: "lütfen şeytanın adımlarını izlemeyin, gelin hep birlikte allah için kardeşler olalım, bölünmeyelim, parçalanmayalım..."
bilinçlenmek,atamızdan böyle gördük demeden okuyup,araştırıp,öğrenmektir en çok gerek olan.