faiz – dertli sözlük
fahreddin er-râzi’ye göre faizin haram kılınmasının beş farklı sebebi vardır:

1. faizde herhangi bir karşılık verilmeden başkasının malını alma durumu vardır. hâlbuki hz. peygamber (sav.) başkalarının kanına ve malına haksız bir şekilde tecavüz etmeyi yasaklamıştır. faiz ilişkisinde hem borçlunun hem de faiz verenin karşılıklı olarak fayda sağlayacağı, dolayısıyla adaletli olduğu iddiasını ise razi reddetmektedir. borçlunun faizden istifadesi veya fayda elde edeceği belli değildir fakat önceden belirlenen faiz miktarının tahakkuku ise kesindir, dolayısıyla bu ikisinin mübadelesi adil değildir.

2. riba, insanların ticaret ve ziraat gibi diğer iktisadi faaliyetler aracılığıyla gelir elde etmesini engeller. riba yoluyla para kazanan insan, kolay yoldan para kazanmaya alışır ve emek ve güç gerektiren meşakkatli işlerden uzak durur. bu da genel olarak toplumun refahına ve gelişmesine engel olur.

3. faiz sözleşmelerinin serbest olması durumunda insanlar, arzularını tatmin etmek için fahiş oranlarda aldıkları faiz ile borçlanmaya başlarlar, bu da toplumun huzurunu bozar ve kargaşaya neden olur.

4. faiz sistemi, zenginlerin ellerindeki sermayeyi kullanarak zenginliklerini arttırmalarını
sağlar, bu ise adalet ve hakkaniyete uymaz. netice olarak zenginler daha zenginleşirken fakirler daha da fakirleşir.

5. faizin haram oluşu, kur’an-ı kerim’de açıkça emredilmiştir. dolayısıyla insanların faizin haram kılınışının sebeplerini öğrenmeleri de bir zorunluluk değildir. sebeplerini tam anlamıyla bilmesek bile kur’an emrettiği için haram olduğuna inanmamız gerekir