faiz – dertli sözlük
mangalı midede gezdirmektir. yani ''tatlı dillim güler yüzlüm a ceylan gözlüm, ateş seni çağırıyor neredesin sen'' gibi.
bakara 278-279ey müminler, allah'tan korkun ve eğer mümin iseniz henüz elinize geçmemiş faizi almaktan vazgeçin.eğer böyle yapmazsanız allah ve resulü tarafından açılmış bir savaşla karşı karşıya olduğunuzu bilin. eğer faizciliğe tevbe ederseniz ana sermaye sizin olur. böylece ne haksızlık etmiş ve ne de haksızlığa uğramış olursunuz.
askerde vakit bolluğundan çok araştırdığım mevzu. diyanet işleri başkanlığının ilmihalinde çok ayrıntılı şekilde işlenilmiş. sonuç olarak faizin her türlüsünün haram olduğu belirtilmiş. bazı alimler mi desem düşünürler mi desem bilemedim faizin haram kılındığı dönemdeki faizcilik ile şimdiki faizciliği karşılaştırmış. efendimiz dönemindeki faizcilik bugünün tefecilik düzeni. yani darda kalmış insanlara verilen para karşılığında ödemediği zaman borçluyu mahveden, köle eden faizcilik. bu düzen bugün de böyledir ki mesleğim icabı da bu durumun (tefeciliğin) ne kadar vahim bir durum olduğunun farkındayım. bankaların yaptığı faizcilik devletin kanunlarına tabii olarak çalışan, müeyyideleri olan bir sistem. fark burada ortaya çıkıyor. hasılı derin mevzu.
toplum olarak maalesef hassasiyetimizi yitirdiğimiz konulardan biri. ev araba almak için kredi çekenler yüzde olarak çok büyük, özellikle memurlar arasında. maaş çekilen bankanın ek hesap adı altında sunduğu alternatif de yine faizle işleyen bankalara yapılan bir hizmet. kredi kartı ile yapılan alış verişler alışkanlık halini almış durumda. ayrıca, faize faiz diyemeyip savunmak amaçlı çıkar yol arayanların yaptıkları açıklamalar da kur'an hükmünü değiştirmeye kadar gider ki bu konuda tartışmaya girmek bile yanlıştır. bir de faizi almak ile vermenin farklı şeyler olduğu görüşü var, halbuki lanetlenen, hem alan hem de veren.
son dönemlerde bankaların sağladığı kampanyalardan bazılarında faizsiz ev kredisi ve buna benzer olarak peşinatsız ev gibi kampanyalar bulunuyor. faizsiz ev almak isteyen bir çok kitle yani tüketiciler de bunlardan faydalanmak için akın akın bankalara başvuru yaparak kredi müracatında bulunuyor.
http://birevimolsa.net/
17.500 olarak verilen ihtiyaç kredisinin 23.500 olarak geri ödenmesi.
işte o arada ki fark bankanın faizi oluyor.

bankanın ki bu ise tefecilerin faizlerine şaşırılmamalı.