oruçluyken dalgınlıkla bir şey yemek – dertli sözlük
hemen hemen herkesin en az bir yaşadığı durumdur. ortaokulda, oruçluyken, deli gibi küp şeker yediğimi hatırlıyorum, dakikalar geçmişti ki oruçlu olduğumu hatırlamıştım. (*)
orucu bozmayan haldir... tabi oruç olduğunuzu unutttuğunuz vakit..allah tarafından ikramlandırıldığınıza dair söylentiler dolaşabilir....
yedikten sonra oruç olduğu hatırlanmasa sakınca yok ama hatırlanınca insan kendini kötü hissediyor.
i̇ftar hazırlayan annenin gayri ihtiyari yemeğin tadına tuzuna bakması. ayrıca yeni yeni oruç tutan çocukların başına sık gelen ardından orucum bozulur mu? diye sorup durmasına sebebiyet veren olay.
ebû hureyre (ra)'dan:
rasulullah (sav) buyurdu;
"kim oruçlu iken unutup yer, içerse orucu­nu tamamlasın çünkü allah ona yedirmiş ve içirmiştir"
buhârî, müslim, ebû dâvud ve tirmizî
hatırlıyorum çocuktum köyde ekmeği fırında pişirirdik ki annem bana erkenden öğretmişti. ortaokuldayım henüz. ekmeği pişirdik geldik ama oruçluyuz cevizli de yapmışız. ben hiç farkında değilim tabi. çocukluk. aldım cevizliyi sofra bezini serdim başladım afiyetle yemeye iftara da kırk kırkbeş dakika var. annem yemekleri pişirmiş bana şaşkın bakıyor bende cevizlinin yarısını mideye indirmişim. anneme bir baktım sonra önümdeki sevizliye ve ardından da televizyona ve anladım ki oruçlu idim. hemen ağzımı yıkadım ama bayağı karnım doymuş yemekte bir tabak çorba içebilmiştim... annem sonraları anlatır anlatır bizleri güldürürdü.
eğer unutup yiyen kişi bir deri bir kemik, iftara zor yetişecek derecede ise oruç olduğunu hatırlatmak gerekmez diye bilirim...