taha kılınç – dertli sözlük
erdoğan'ın islam dünyasındaki imajı hakkında çok önemli bir yazı yazmış;

https://www.yenisafak.com/yazarlar/taha-kilinc/erdoganin-anlami-4530269

... erdoğan, geçtiğimiz asrın başından günümüze, i̇slâm dünyasında iktidara gelmiş yöneticiler arasında, müslüman halkın yaşantısına, ruh dünyasına ve hissiyatına en yakın devlet başkanı. i̇çtenliğiyle, hesapsızlığıyla, öfkesiyle, sevinciyle, hüznüyle… bu derecede sevilmesinde, benimsenmesinde, kızılsa da yolun sonunda affedilmesinde, her ne yaparsa bir şekilde kalplere giden bir yol bulabilmesinde, işte bu sır var. böylesine güçlü bir “aura”, 100-150 yılda bir tarih sahnesine çıkar.her milletten müslüman, onu “kendilerini seyrettikleri bir ayna” gibi algılıyor, ki bu da meselenin bam telini oluşturuyor.

i̇slâm dünyasının çok farklı köşelerinde, erdoğan’a veya temsil ettiği siyasî çizgiye yönelik dâhilî eleştirileri “şımarıklık” olarak değerlendiren, “siz durumun farkında değilsiniz” şeklinde uyarılarda bulunan, kendi perişanlıklarını ve sıkıntılarını hatırlatarak “elinizdeki nimeti kaybetmeyin, sonra çok pişman olursunuz” diyen sayısız kanaat önderiyle tanıştım. bunların hepsi öyle klasik “i̇slâmcı” şahsiyetler de değildi üstelik.

topkapı sarayı’nın girişinde, bâb-ı humâyun’un hemen yanında “ye’vî ileyhi kullu mazlûmin” yazılı bir hat vardır. yani “bütün mazlumlar, ona sığınır.” bugünkü türkiye’nin, özellikle mazlum, mağdur ve mahrumlara kol kanat geren vizyonu, i̇slâm dünyasındaki erdoğan hayranlığının bir başka sebebini oluşturuyor. politik anlamda her türlü eleştiriyi getirebilirsiniz, ancak son 20 yılda i̇slâm coğrafyasıyla irtibatımızın yeniden kurulmasında “sığınak” misyonunun rolü inkâr edilemez.