emri bil maruf nehyi anil münker – dertli sözlük
iyiliği emretmek ve kötülüğü yasaklamak anlamına gelen yitik farzlardan birisidir. modern dünyada "sen bana ne karışıyorsun?" benim akla ihtiyacım yok" "akıl verme para ver" gibi bahanelerle geçiştirilip şevk kıran bir hale gelse de yılmadan devam edilmesi gereken farzlardandır. ayet:

"(b: sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. işte kurtuluşa erenler onlardır.)" ali imran suresi. 104. ayet meali.
ey elçi!
rabbinin sana indirdiklerini tebliğ et.sen onu tam yapmadığın sürece rabbinin mesajını(hiç) yaymamış olursun.(görevini yaparsan)allah seni ,(inanmayan) insanlardan koruyacaktır.allah, hakikati inkar eden insanları doğru yola iletmez(maide 67)
"i̇yiliği emretmek ve kötülükten men etmek" anlamına gelir.farz-ı kifayedir. emr-i bil maruf ve nehy-i anil münker yapan kişinin kendinide unutmaması söylediklerine önce kendi yerine getirmesi gerekir.
(bkz:maruf) (bkz:münker)
iyiyi güzeli teşvik etmek, kötüden ise men etmek. bana ne! deyip geçmemek. ve yine o gerçek dindarlardan beklenen bir şey.
gerçek dindarların ve din bilginlerinin, onları günah olan bir söz söylemekten ve haram yemekten men etmeleri gerekmez miydi? yaptıkları şey ne kötüdür! maide - 63

(bkz:şerre fren hayra motor)
emir,büyük harfle emir.son 24 saat içinde 3 kez karşıma çıkmasıyla ürperten emir.(*) (*) (*)kütüb-i sitte okurkentefsir dersine gidincecübbeli ahmet hoca'yı dinlerken 'emri bil maruf nehyi anil münker'başka yol yook, yapacaksın, bi başına kurtulamazsıni mesulsün...cemaat ol, topluca sarılın allah ın ipine, tek başına olmaz,sen tut sonra diğerlerini de tut getir.diye söyleyince büyükler, korktum, ne yapmalı ne etmeli, nasıl bu sorumluluğu hakkıyla yerine getirmeli...