emri bil maruf nehyi anil münker – dertli sözlük
yarısı yapılmaya gayret edilen diğer yarısı çok nadir yapılan ibadet.emri bil maruf,kahir ekseriyetimiz iyiliği emretmek için gayret ediyoruz lakin kimse kötülükten men etmiyor.misalen,beli açık adamlar yanımızda namaz kılar susarız,safların yarısı boş millet sıkışmaktan kaçınıyor susarız,sünnete hakaret eder susarız lakin bilmeyiz,kırmamak üzmemek için yapılan bu şey bizi yanlışa sürüklüyor.
islam dünyası'nın yapmakta zorlandığı bir ibadet.

bir kısım, bunu bağırıp çağırmak ve nefret cümleleriyle nefsindekileri hak zannedip anlatmak olarak düşünürken, bir diğer kısım ise "beni ısırmayan yılan bin yıl yaşasın" mantığında gitmektedir. bu ikisinin arası rasulullah (sav)'in metodudur.

bağırmak, çağırmak, kin ve nefret cümleleri kullanmak bugün islam alemi'nde ışıd ve el-kaide mantığının doğmasına sebebiyet verdi. en son tekfircilikle nihayete erdi.

"bana ne?" yaklaşımı ise toplumda kötülüklerin yayılmasına ve yeni kötülüklerin icat olmasına sebep oldu.

ifrat ve tefrit müslümanın işi değildir. müslüman vasattır. bu ümmet vasattır.
her 10 kişiden 9'unun maruf ve münker'in manalarını bilmediğini farkettim.maruf nedir bilmeden emr-i bil-maruf'u nasıl yapacağız?
islam toplumlarının sosyolojik dönüşüm kuramı. evvela dinimizi çok iyi tanıyacağız. islami ilimleri iyi bileceğiz. mümkünse nefis tezkiyesi ve kalp tasfiyesi ile önce kendimize bir çeki düzen vereceğiz. böylece bize eşyanın hakikati ve hikmetin kapıları açılacaktır. öğrendiklerimizi tatbik etme gayretinde olacağız ki yeni şeyleri bilakis allah bize öğretsin.emr-i bil maruf neyh-i anil münker yapmak için ve bir toplumu dönüştürmek için öncelikle, marufun maruf olmasındaki hikmeti ve münkerin münker olmasındaki hikmeti kavrayacağız ve kavratacağız. kavratabilmek için insan ilişkilerinde rasulullah (sav)'in metodlarını kullanacağız. şayet insanlara bu hikmetleri anlatabilirsek insanlar öncelikle zihinlerinde yaşayacakları dönüşümlerle hayatlarında meydana getireceklerin değişiklerin ön hazırlığını yapacaklar. zihinleri kötü fikriyattan temizlenmiş bir neslin zihni yine bu hikmetlerle doldurulursa, ahlakın ilk temeli atılmış olacaktır. sonra bu emir ve nehiyleri hayatlarımızda uygulamaya çalışacağız. sonra ahlakın diğer diğer temelleri hayatımızda vücut bulacak. ahlakın dört temeli yani, hikmet, adalet, şecaat ve iffet tamamlandığı zaman toplumsal bir ahlak ortaya çıkacak ve toplumsal dönüşüm tamamlanmış olacaktır.