dead poets society – dertli sözlük
carpe diem!.. birkaç kez izlediğim ve izlenmesi gerektiğini düşündüğüm robin williams filmi..
öğretmeni vermek istediği mesajı öğrencilerin azıcık yanlış anladığını, biraz zamana ihtiyaçları olduğunu düşündüğüm film.
çoğu öğretmenin ( özellikle felsefeciler ) (*) öğrencilerine mutlaka izletmek istediği film. bazıları john keating gibi olmak ve sınıfta o ortamı oluşturmak istiyor ya neyse...
okul ile ilgili sayısız yerli yabancı film çevrildi. hababam sınıfı’ndan tutun da agora’ya kadar birçoğunun repliklerini ezbere biliriz. fakat okul denildiğinde okulun tek tipleştirme özelliğine karşı çıkan fimler daha etkileyici gelir benim için. bunların başında da ölü ozanlar derneği filmi vardır. elbette bu aslında bir kitap çevirisiydi. elbette kitapta robin williams’ın jest mimikleri yoktu. bu yüzden kalite anlamında kitap filmin bir tık gerisinde kalır. “o kaptan benim kaptanım” cümlesi bir slogan gibi yer etmiştir izleyicilerde. film özünde okulun eğitim değil öğretim yuvası olduğunu savunur, disipline karşı çıkar.
robin williams yüzünden olsa gerek good will hunting ile karıştırdığım film. i̇ki filmin ortak noktası hayat felsefesi üzerine tavsiyelerde bulunulmasıdır.