esma ül hüsna – dertli sözlük
fatma bayram 99 esma sonsuz mana kitabında allah’ın gafûr isminin kuran kerim’de vedûd ismiyle beraber kullanılmasını şöyle açıklıyor:”gafûr isminin vedûd ismiyle birlikte geldiği burûc süresi 14. ayette bütün kusurlarımıza vâkıf olup onları örten rabbimizin bunu yaparken bize duyduğu sevginin yok olmadığını vurgulaması açısından ayrıca büyük bir müjdedir.”

bazen birinin bize karşı yaptığı bir yanlışı görürüz ve ona olan bakışımız değişir belki iyi tarafımızı bile göstermez oluruz fakat rabbimizin dünya’da ne kusur işlersek işleyelim ona samimi bir tövbeyle yaklaştığımız vakit onu örteceğini bildirmesi ve o kuluna karşı sevgisinin azalmayacağını bilmek ne büyük bir müjde.

allah’ın isimlerini sadece ezberlemek değil, manalarındaki incelikleri kavramak ve insandaki bu isimlerin tecellilerinin nasıl zuhur ettiğini bilmek çok önemli. fatma bayram’ın bu kitabı da anlamak açısından her kesime hitap ediyor, okumanızı tavsiye ederim sözlük.
ed-darr: elem, zarar verenleri yaratandır.•en-nafi: fayda veren şeyleri yaratandır.•en-nur: alemleri nurlandıran, dilediğine nur verendir.•el-hadi: hidayet edendir.•el-bedi: örneksiz harikalar yaratandır.•el-baki: varlığının sonu olmayan, ebedi olandır.•el-varis: her şeyin asıl sahibi olandır.•er-reşid: i̇rşada muhtaç olmayan, doğru yolu gösterendir.•es-sabur: ceza vermede acele etmeyendir.
el-müntekim: asilerin ve zalimlerin cezasını verendir.•el-afüvv: affı çok olan, günahları mağfiret edendir.•er-rauf: çok merhametli, pek şefkatlidir.•malik-ül mülk: her türlü mülkün ve varlığın sahibidir.•zül-celali vel i̇kram: celal, azamet, şeref, kemal ve ikram sahibidir.•el-muksit: mazlumların hakkını alan, adaletle hükmeden, her işi birbirine uygun yapandır.•el-cami: i̇ki zıttı bir arada tutan, kıyamette her mahlukatı bir araya toplayandır.•el-ganiyy: i̇htiyaçsız, muhtaç olmayan, her şeyin kendine muhtaç olduğudur.•el-mugni: müstağni kılan, ihtiyaç gideren, zengin edendir.•el-mani: dilemediği kişiye mani olan, engelleyendir.
el-mukaddim: dilediğini yükselten, öne geçiren, öne alandır.•el-muahhir: dilediğini alçaltan, sona ve geriye bırakandır.•el-evvel: ezeli olan, varlığının başlangıcı olmayandır.•el-ahir: ebedi olan, varlığının sonu olmayandır.•ez-zahir: yarattıkları ile varlığı açık, aşikar olan, kesin delillerle bilinendir.•el-batın: aklın tasavvurundan gizli olandır.•el-vali: bütün kainatı idare eden, onların işlerini yoluna koyandır.•el-müteali: son derece yüce olandır.•el-berr: i̇yilik ve ihsanı bol olandır.•et-tevvab: tövbeleri kabul edip, günahları bağışlayandır.
el-muhyi: i̇hya eden, yarattıklarına can verendir.•el-mumit: her canlıya ölümü tattırandır.•el-hayy: ezeli ve ebedi bir hayatla diri olandır.•el kayyum: mahlukları varlıkta durduran, zatı ile kaim olandır.•el-vacid: kendisinden hiç bir şey gizli kalmayan, hiç bir şeye muhtaç olmayandır.•el-macid: kadri ve şanı büyük, keremi, ihsanı bol olandır.•el-vahid: zat, sıfat ve fiillerinde benzeri olmayan, tek olandır.•es-samed: hiç bir şeye ihtiyacı olmayan, herkesin muhtaç olduğu mercidir.•el-kadir: dilediğini dilediği gibi yaratmaya muktedir olandır.•el-muktedir: dilediği gibi tasarruf eden, her şeyi kolayca yaratan kudret sahibidir.
eş-şehid: her yerde ve her zaman hazır ve nazır olandır.•el-hak: varlığı hiç değişmeden duran, var olan, hakkı ortaya çıkarandır.•el-vekil: kullarının işlerini bitiren, tevekkül edenlerin işlerini en iyi şekilde sonlandırandır.•el-kaviyy: kudreti en üstün ve hiç azalmayandır.•el-metin: kudreti ve kudret membaı çok güçlüdür.•el-veliyy: müslümanların dostu, onları sevip yardım edendir.•el-hamid: her türlü hamd ve senaya layık olandır.•el-muhsi: yarattığı ve yaratacağı bütün varlıkların sayısını bilendir.•el-mübdi: maddesiz, örneksiz yaratandır.•el-muid: yarattıklarını yok edip sonra tekrar diriltecek olandır.
el-kebir: büyüklükte benzeri olmayandır.•el-celil: celal ve azamet sahibi olandır.•el-kerim: lütuf ve ihsanı bol, karşılıksız veren, çok ikram sahibidir.•er-rakib: her varlığı, her işi her an gözeten, bütün işleri murakabesi altında bulundurandır.•el-mucib: duaları, istekleri kabul edendir.•el-vasi: rahmet ve kudret sahibi, ilmi ile her şeyi ihata edendir.•el-hakim: her işi hikmetli, her şeyi hikmetle yaratandır.•el-vedüd: i̇yiliği seven, iyilik edene ihsan eden, sevgiye layık olandır.•el-mecid: nimeti, ihsanı sonsuz, şerefi çok üstün, her türlü övgüye layık olandır.•el-bais: mahşerde ölüleri dirilten, peygamber gönderendir.
el-latif: lütuf ve ihsan sahibi, her şeye vakıftır.•el-habir: gizli açık, her şeyden haberdardır.•el-halim: cezada acele etmeyen, yumuşak davranandır.•el-azim: büyüklükte benzeri olmayan, en yücedir.•el-gafur: affı ve mağfireti boldur.•eş-şekür: az amele, çok sevap verendir.•el-aliyy: yücelerin yücesi, en yücedir.•el-hafiz: her şeyi koruyucu olandır.•el-mukit: rızıkları yaratandır.•el-hasib: kulların hesabını en iyi görendir.
el-kabıd: dilediğinin rızkını azaltan, ruhunu alandır.•el-basıt: dilediğinin rızkını çoğaltan, ruhlarını verendir.•el-hafıd: kafir ve nankörleri alçaltandır.•el-rafi: şeref verip yükseltendir.•el-mu'ız: dilediğini aziz edendir.•el-müzil: dilediğini zillete düşüren, hakir edendir.•es-semi: her şeyi işiten duaları kabul edendir.•el-basir: gizli açık her şeyi en iyi görendir.•el-hakem: mutlak hakim, hakkı batıldan ayıran, hikmet sahibidir.•el-adl: adalet sahibi, yerli yerinde yapandır.
el-mütekebbir: büyüklükte eşi benzeri olmayandır.•el-halık: yoktan var eden, yaratan, varlıkların hallerini belirleyendir.•el-bari: her şeyi kusursuz ve mütenasip yaratandır.•el-musavvir: varlıkları birbirinden farklı yaratan ve şekil verendir.•el-gaffar: günahları örten ve mağfiret eden, dilediğini günah işlemekten alı koyandır.•el-kahhar: her istediğini yapacak güce sahip, hakimdir.•el-vehhab: karşılık gözetmeden nimetler veren, ihsan edendir.•el-razzak: yarattığı her varlığın rızkını veren, ihtiyacını karşılayandır.•el-fettah: her türlü sıkıntıyı giderendir.•el-alim: gizli, açık, gelecek, her şeyi ezel ve ebedi en mükemmel bilendir.