imam gazali – dertli sözlük
etkisini asla kaybetmemiş ve kaybetmeyecek alimdir. batıl batı felsefelerinden islam'ı öğrenme gayreti içinde olan herkese tokat gibi inen bir metodu vardır. bu metod her devirde işleyecektir. islam'ı kendi öz değerlerinden anlamaya çalışan herkes gazali'nin metodunun doğruluğunu teyit eder. islam'ın kendi öz değerleri vardır. batıl bir felsefe ile islam'ı özdeşleştirme, o felsefeyi islam'a yamalama gayretine karşı bir duruştur gazali'nin metodu.
ehl-i sünnet itikadı herşeyi özetler. eğer her birey kendine göre, kendi düşüncelerine göre islam'ı yorumlamaya kalksa- ki o ilim artık dünya üzerinde yok.- bir buçuk milyar yorum ortaya çıkar.

esas olan islam'ı yeniden yorumlamak değil, zihinlerimize batılı düşünce akımlarının soktuğu kavramları yeniden yorumlamaktır, özgün bir tanım oluşturmaktır amaç. modernist islam düşüncesinin şaşalayıp, bocaladığı; adeta dumura uğradığı nokta burası. ya batılı düşünceyi alıp mukallitçe kabullenmiş, ya da kendi yorumunu koymaya çalışmış ama beceremeyince ehl-i sünnet itikadına kabahat bulup, yoldan sapmıştır. ya kur'an'ın bir kısım ayetlerini reddetmiş ya da hadisleri reddetmiştir. bu aslında islamcıların düşüncede sığlığının en büyük ispatıdır.

işte gazali metodu ile ehl-i sünnet itikadını korurken, diğer taraftan batılı düşünce diyalektiğinin zihinlerimize soktuğu kavramları yeniden yorumlamak ve özgün bir tanım oluşturmak gereklidir. aksi halde islam ya kültürel bir din halini alacak, ya da herkesin farklı farklı yorumladığı protestan bir din halini alacak. gazali bu yüzden önemlidir.
hocası imam el harameyn'in onun için dipsiz bir deniz, parçalayıcı bir aslan ve yakan bir ateş gibidir dediği alim.
-----------

i̇mam gazzali henüz hayatta iken şöhreti her yere yayılmıştı. o kadar ki, bir seyahatinde şam’a gitmiş orada bir medreseyi ziyaret etmişti.

talebelerine ders veren bir hocayı uzaktan dinliyordu. ders esnasında hoca mevzuyu izah ederken talebelerine:
“bu hususta gazali de şöyle demiştir” deyip i̇mam gazali’nin de görüşlerini anlattı.

bunu duyan i̇mam gazalî, kendisinde gururlanma olmasın diye şam’ı gizlice terkedip başka beldeye gitti.

[büyük tefsir tarihi, 2, 445]

----------------