gençlik hareketleri – dertli sözlük
harekette bereket vardır esasıyla yola çıkan hareketlerdir.
mühim olan hareket değil hareketi oluşturan iç kuvvettir. (newton fiziği madde 3: her hareket bir f kuvveti gerektirir.)

bu hareketleri de kuvvetler cinsinden değerlendirebiliriz.

kimi hareketlerde kuvvet 'şuur'dur, 'dert'dir.
gençleri ateşleyen kuvvet dert çağrısıdır, hareketin temeli de mesuliyet şuurudur. fakat bu şuurda 'genç' yok denecek kadar azdır. bu hareket mensubu olduğunu iddia edenlerin çoğunda dahi 'mesuliyet şuuru' yoktur. en azından doğru yerdedirler. (ümitvar olmak lazım.)

kimi hareketlerde kuvvet 'cazibe'dir.
hareketin hızında gençleri ateşleyen cazip unsurlar etkilidir. mesala popülarite, helal süt emmiş sevgili, çayır, çimen. gücü 'cazibe'den alan gençlerin omuzunda yük yoktur, ama dillerinde slogan çoktur. dünyanın herhangi bir yerinde insanlar ölmüştür, bunun üzerine büyük bir duyarlılıkla meydanlara dökülürler sloganlar atarlar. fakat ilginç ve acıdır ki bunlar eylem sona erdiğinde huzura gark olurlar. yani eylemler dertlendirmez aksine derdi unutturur. bir tür sarhoşluk veren içecek gibi.. slogan rahatlatır. eylem rahatlatır.
bu hareket ne zaman dağılır?
okul biter, gençler evlenirler. birkaç ay sonra derdi maişet baş gösterir. elektrik faturası gelince hareketten uzaklaşılır.

kimi hareketlerde kuvvet 'heva ve heves'dir.
heva ve hevesini tanrı edinenlerden olmaktan allah'a sığınırız.
tafsilate girmeyeceğim.

velhasıl esas olan 'adam olmak' ve 'mesuliyet şuuru'na sahip olmaktır. kuvvetin kaynağına da ulaştık mı tamamdır.