gençlik hareketleri – dertli sözlük
gençliğin dert sahibi olma yolunda ilerlediğini gösteren topluluklardır.bir eksik mevcut,eğer bir hareket haline gelmişseniz,hareketinizi sağlam bir felsefe üzerine kurmalısınız.şimdi islam düşüncesi diyeceksiniz.günümüz toplumunda islamın aksiyon kısmı işlenmemektedir.bu gruplarında özelliği bu.oluşumun aksiyon kısmının islami görüşler doğrultusunda oluşturulacak sağlam bir felsefe üzerine oturtulması gerekiyor.elimizdeki düşünceler yetersiz.aksiyon için yeterli güce sahip değil.dertlenmek söylemi de yetersiz.ama bu dertlenme tabiri güzel bir başlangıç.bu tabirin içi çeşitli düşüncelerle doldurulmalı ve bir temel haline getirilmeli.şuanki haliyle bir çatı görünümü veriyor.çatı aksiyon olmalı.dert değil.dert temel olmalı.aksiyonumuza neden olan temel.yani bu gruplar eğer bu şekilde devam ederse,belli bir noktaya ulaştıktan sonra hedefini tamamladığını düşünüp dağılacaklardır.oysa dert diye tabir edilen kavram içselleştirilip,temel haline getirilirse,çatı olarak da aksiyon seçilirse ancak başarıya ulaşılır.
ikinci konu ise iyi organizasyon.yani teşkilatçılık.bu gruplarda bunu pek göremedim.iyi bir organizasyon,görev ve yetkilerin gerekli şekilde dağıtılması ve görev bilinci ile olur.
son zamanlarda "hareket" kavramını içinde barındıran çokça oluşumlar mevcut. dileğimiz içi boş kalabalıklar olmaması, bir anda ortaya çıkıp bir anda yok olmaması. dert sahibi gençlere ihtiyaç var.
harekette bereket vardır esasıyla yola çıkan hareketlerdir.
mühim olan hareket değil hareketi oluşturan iç kuvvettir. (newton fiziği madde 3: her hareket bir f kuvveti gerektirir.)

bu hareketleri de kuvvetler cinsinden değerlendirebiliriz.

kimi hareketlerde kuvvet 'şuur'dur, 'dert'dir.
gençleri ateşleyen kuvvet dert çağrısıdır, hareketin temeli de mesuliyet şuurudur. fakat bu şuurda 'genç' yok denecek kadar azdır. bu hareket mensubu olduğunu iddia edenlerin çoğunda dahi 'mesuliyet şuuru' yoktur. en azından doğru yerdedirler. (ümitvar olmak lazım.)

kimi hareketlerde kuvvet 'cazibe'dir.
hareketin hızında gençleri ateşleyen cazip unsurlar etkilidir. mesala popülarite, helal süt emmiş sevgili, çayır, çimen. gücü 'cazibe'den alan gençlerin omuzunda yük yoktur, ama dillerinde slogan çoktur. dünyanın herhangi bir yerinde insanlar ölmüştür, bunun üzerine büyük bir duyarlılıkla meydanlara dökülürler sloganlar atarlar. fakat ilginç ve acıdır ki bunlar eylem sona erdiğinde huzura gark olurlar. yani eylemler dertlendirmez aksine derdi unutturur. bir tür sarhoşluk veren içecek gibi.. slogan rahatlatır. eylem rahatlatır.
bu hareket ne zaman dağılır?
okul biter, gençler evlenirler. birkaç ay sonra derdi maişet baş gösterir. elektrik faturası gelince hareketten uzaklaşılır.

kimi hareketlerde kuvvet 'heva ve heves'dir.
heva ve hevesini tanrı edinenlerden olmaktan allah'a sığınırız.
tafsilate girmeyeceğim.

velhasıl esas olan 'adam olmak' ve 'mesuliyet şuuru'na sahip olmaktır. kuvvetin kaynağına da ulaştık mı tamamdır.
bazıları güzel işler yapar.
bazıları slogan atar.
bazıları sempozyum düzenler.
bazıları gençliğin heyecanı kullanıp meşhur olur.
bazıları zengin olur.
gibi gibi çeşitli şekillerde guruplanmaya müsait olan hareketlerdir.
çeşitli hedefler için gençlerin bir araya gelmesi sonucu meydana gelen oluşumlardır.aynı amacı taşıyan birçok gençlik hareketi mevcut.mesela mavera gençlik hareketi ve 16 temmuz gençlik hareketi.bu tip aynı amacı taşıyan gençlik hareketlerinin ayrı hareket etmesi abesle iştigal.bu tip hareketlerin birleşip daha da kuvvetlenmesi gerekir.