(bkz:kitlesel sorumsuzluk)
1960'larda new yorkta öldürülmüş kadın,binlerce kadın öldürülmesine rağmen bu kadının ölümünden bahsediliyor olmasının sebebi ise sosyal psikolojinin araştırma alanına malzeme sunacak bir şekilde olmasıdır.
kadının katili kadını birkez bıçaklar ve etrafta 38 kişi buna şahit olur ama herkes olayı gördükten sonra perdesini çeker katil polisin gelmediğini ve kimsenin müdahele etmediğini görünce onlarca kez daha bıçaklar kadını katil ve yolun ortasında onca kişinin şahitliğinde kan kaybından ölür kitty.
olaya şahit olup perdelerinin arkasına saklanan insanların gerekçesi ise 'onca kişi gördü biri zaten aramıştır polisi ya da yardım etmiştir diye düşündüm'dür.
yani bu olayda gösteriyor ki insanların yardıma ihtiyacı olan birine el uzatıp uzatmamasını ortamdaki insan sayısı etkiliyor.
misal birinin boğulduğunu gören bir insan yüzme biliyorsa etrafta kimse yoksa daha çabuk atlar suya lakin kalabalıksa 'diğerlerinden'bekler.
bir de anı:kavga oluyor memleketimin güzel şehirlerinden birinin güzel biryerinde, genç biri yaşlıca bir amcaya hiddetlenmiş dövüyor,herkes mırıldanıyr biri ayırsa ya şunları diye,o esna da parkalı genç çok güzel bir cümle etti yanınaki arkadışına:
o biri niye biz olmuyoruz hadi gidelim.