karma eğitim – dertli sözlük
eğitimi almak isteyenin tercihine bırakılmasını istediğim durum.

aslında bütün bu dediklerim/diyeceklerim eğitim sisteminin kötülüğünden kaynaklı. zira, eğitim sistemi ve öğrenciye verilen imkân ve özgüven yeterli olsa, karma eğitim de, ayrı ayrı eğitim de yerini bulur.

şu da var, çünkü sadece kız sadece erkek olan ortamlar daha beter sonuçlar doğurabiliyor. çoğu kız lisesinde aşırı uç muhabbetler edilirken, erkek liselerinde de sınıfta karşı cins olmadığından, kişi sınır olarak karşı cinsi gördüğünden, kendi aralarında çok seviyesiz muhabbetler ediliyor. bir kız yanlarında olunca daha üsturuplu muhabbet eden öğrenciler var. bir sınır söz konusu değil yani. ayrıca sıınıfta karşı cinsin olması hareketleri kısıtlar, oturuş kalkış daha düzenli olabilir. çocuk aileden kalma terbiyeyi aldıysa, erkeğin yanında üslubunu ve edebini (çoğunlukla) koruyor.

böyle eğitilen kişi ilerde erkeklerle hiç mi karşılaşmıcak? bahsi geçen yazarımız, kız çocuklarının erkeklerin yanında bildiğini söylemekten çekindiği için abd'de konunun gündeme geldiğinden bahsediyor. gerektiğinde hayata atılacak olan kız/erkek, çoğu zaman karşı cinsiyle karşı karşıya kalabilecek. ayrıca kadının, gerekirse kendini erkekten savunmasını öğrenmesini doğru buluyorum.