8 mart dünya kadınlar günü – dertli sözlük
sebebi:

''8 mart 1857 tarihinde abd'nin new york kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. işçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.'' (kaynak: wikipedia)

kapitalist 'gün'lere nisbeten daha anlamlı bir sebebi var.
fakat,
tekstil fabrikasında can veren kadınları yad etme gününde fırsat kampanyaları düzenleyen lüks moda evlerinin reklam kampanyaları ise ayrı bir ironidir.
kamu kuruluşlarında bayanlara karanfil dağıtılarak kutlanmış gündür. ayrıca bir kaç kişinin kadınlar gününü kutladım, "emekçi kadınlar günü" demelisiniz diyerek düzelttiler beni. bir kesim için emekçi kadınlar günüdür.
kadını koruma günü, kadının değerli olduğu anlatma / anlama günü, kadına dair kavgaların hepsi bu günde..
i̇slam, kadına her zaman değer verir.muayyen bir gün belirtmek gibi derdimiz yok.
şahsen böyle günleri samimi bulmuyorum.
kadınlar günü, babalar günü, anneler günü, sevgililer günü, dedeler günü, çocuklar günü listeye ne kadar birey varsa ekleyin işte uzar gideer..
diyelim ki anneler günü geldi.çoğu anne evladından birşey bekledi..anne adına konuşmak gerekirse anne için zannımca şu anlama geliyor. yılda bir kere böyle bir sevgiyi hak ediyoruz ??sizce oldumu?bence olmadı.bir annenin evladına "yılda bir kere böyle bir sevgiyi hak ediyoruz" demesi ağır gelmezmi..?
bu günleri doğuran yine bizleriz.bu günler aslında bizlerin ayıpları.şu adam’ın(sav) hayat nizamına kulak asmayınca böyle günler daha çoook doğar.
andolsun, allah’ın resülünde sizin için; allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.ahzab suresi 21.ayet.
bu bağlamda;
hz. peygamber (sav)i bir gün yemeğe davet etmişlerdi. hz. peygamber böyle bir davete katılmasının şartı olarak “hanım olursa” kaydını koymuştu. (müslim, eşribe139)

"müjdecim, kurtarıcım, efendim, peygamberim;
sana uymayan ölçü, hayat olsa teperim!"
(bkz:necip fazıl kısakürek)

i̇şte bu günlerde tepilesi günlerden..
kadın cinayetlerinin bitmesi ve farklı farklı mazlum coğrafyalarda işkence gören kadınların kurtulması ümidiyle.