8 mart dünya kadınlar günü – dertli sözlük
sebebi:

''8 mart 1857 tarihinde abd'nin new york kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. işçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.'' (kaynak: wikipedia)

kapitalist 'gün'lere nisbeten daha anlamlı bir sebebi var.
fakat,
tekstil fabrikasında can veren kadınları yad etme gününde fırsat kampanyaları düzenleyen lüks moda evlerinin reklam kampanyaları ise ayrı bir ironidir.
kamu kuruluşlarında bayanlara karanfil dağıtılarak kutlanmış gündür. ayrıca bir kaç kişinin kadınlar gününü kutladım, "emekçi kadınlar günü" demelisiniz diyerek düzelttiler beni. bir kesim için emekçi kadınlar günüdür.
taha kılınç'ın günün anlam ve önemine(!) binaen aktarımda bulunduğu bir kaç kelam:

--- iktibas ---

kadın, erkeğin yarısıdır. kadınsız erkek yarımdır. ama kadın, erkeğin alternatifi veya rakibi değildir. herkesin kendisine mahsus görev ve sorumlulukları vardır. i̇slâm'a göre, hesabın en çoğunu, en ayrıntılısı ve en ağırını erkek verecektir. kur'ân bu yüzden çoğu defa erkeklere hitap eder.. bu gerçeğe rağmen, birçok kadının, sırf kendisine dayatılan bazı 'modern' kalıplara girme merakı uğruna, bu hesaba ortak olmak için can atması, gönüllü olması, boynunu uzatması bana komik ve acıklı geliyor..

--- iktibas ---
doğum günüm :) ancak ploretaryanın (işçi sınıfının), işçi kadınların ağır şartlarda çalıştırmalarına karşı kapitalizme yönelttiği bir gün olsada sermaye onun da üstesinden geldi ve millete dünya kadınlar günü'nü kutlatıyo işte.
her zamanki gibi iyi niyetle ortaya çıkıp, kapitalizmin kendine sömürü aracı olarak yönelttiği günlerden biri. emekçi kadınların çalışma saatleri,kölelikten kurtulma mücadeleleri vs. ile başlayıp, "ona 100 dolarlık bir parfüm hediye edin" reklamları ile şimdiki şeklini almıştır. bir çok sosyalist grup ve örgüt tarafından hala "dünya emekçi kadınlar günü" olarak anılsa da, mitinglerde kadınları polis copu ile başbaşa bırakmalarından sonra samimiyetini yitirmiştir.
kadını koruma günü, kadının değerli olduğu anlatma / anlama günü, kadına dair kavgaların hepsi bu günde..
i̇slam, kadına her zaman değer verir.muayyen bir gün belirtmek gibi derdimiz yok.
şahsen böyle günleri samimi bulmuyorum.
kadınlar günü, babalar günü, anneler günü, sevgililer günü, dedeler günü, çocuklar günü listeye ne kadar birey varsa ekleyin işte uzar gideer..
diyelim ki anneler günü geldi.çoğu anne evladından birşey bekledi..anne adına konuşmak gerekirse anne için zannımca şu anlama geliyor. yılda bir kere böyle bir sevgiyi hak ediyoruz ??sizce oldumu?bence olmadı.bir annenin evladına "yılda bir kere böyle bir sevgiyi hak ediyoruz" demesi ağır gelmezmi..?
bu günleri doğuran yine bizleriz.bu günler aslında bizlerin ayıpları.şu adam’ın(sav) hayat nizamına kulak asmayınca böyle günler daha çoook doğar.
andolsun, allah’ın resülünde sizin için; allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.ahzab suresi 21.ayet.
bu bağlamda;
hz. peygamber (sav)i bir gün yemeğe davet etmişlerdi. hz. peygamber böyle bir davete katılmasının şartı olarak “hanım olursa” kaydını koymuştu. (müslim, eşribe139)

"müjdecim, kurtarıcım, efendim, peygamberim;
sana uymayan ölçü, hayat olsa teperim!"
(bkz:necip fazıl kısakürek)

i̇şte bu günlerde tepilesi günlerden..
kadın cinayetlerinin bitmesi ve farklı farklı mazlum coğrafyalarda işkence gören kadınların kurtulması ümidiyle.
bir hafta öncesinden başlayıp, bir hafta sonrasına kadar dışarı çıkarken; mor başörtüsü, mor çanta, mor herhangi bir şey takıp/giymemek için telefonumda bir sürü alarm ve uyarının olduğu bir tarih. :) (*)