özgürlük – dertli sözlük
mesele fikir meselesi olunca elbette islam nazarıyla bakmak gerek diye düşünüyorum. müslüman, teslim olan demek bilindiği üzere. bu sebeple bir teslim olunan varken özgürlük beklemek, şartsız şurtsuz kefilsiz kredi çekmeyi istemek sıkıntılı bir fikir olur.her soruda verilen seçenekler, hayatımız boyunca kaldığımız yol ayrımları aslında birer kısıtlamadan başka bir şey değil. değer yargıları olan toplum yapılan işin sorumluluğunu alan bireyler için bir ödül ceza sistemi kurgular. ve ben bu seçenekleri istemiyorum deme hakkınız olmayabilir. bu kavram bizlere yetmiyor ama i̇slam bizleri boşlukta, boynu bükük bırakmıyor bizlere hürriyet kavramını bahşediyor. mühim.
sonsuzluğa müştak olan ve insan denilen bedene hapsolmuş ruhun özlemi. dolayısıyla bu dünyada biraz zor gibi.
özgürlük, etkili ve sihirli bir kelime.
yorumlayana göre farklı anlamlar ihtiva edebilir.

(*)gereğinden fazla tazyikle sunulması insanları tahrik, teşhir ve hatta tacize kadar götürmesi muhtemeldir.
i̇nsanların kendini ifadelerine karşı değilim fakat kendi fikriyatlarını şiddet ve aşırılıkla ifade etmelerini özgürlük sahibi olmak ile açıklamaları, bu kavramın sakıncalarından olması için yeterlidir.
(bkz:anarşizm)
(bkz:sosyalizm)

ama meşru çizgilerde, insanların haklarına mani olmadan idame ettirilen yaşamlar ne ala ! böyle ise gelmeli özgürlük denilen şey.
üzerinde durulmaması gereken kavramlardan bir tanesi.çok derin,çok karmaşık. sınırlandırılıyorsan,engelleniyorsan ki..
bakış açımızı değiştirmemiz gereken kavramlardan bir tanesi. kavramın müslümanca tanımı için şu soruları sorarak başlayabiliriz, cevaplar size göre değişir:
1-modernizm neyi öğütler?
c-heva ve hevesleri ilah edinmeyi.
2-modernizmin öğütledikleri aslında maddeyi referans almak değil midir?
c-evet, öğütlediği şey maddeyi referans almak, her halini ona göre düzenlemektir.
3-peki bu nefsin istedikleri ile paralel midir?
c-evet ta kendisi.
4-özgürlüğün müslümanca tanımı nedir?
c-özde meydana gelecek uyanış.
5-özden kasıt nedir?
c-kalu belada bize verilendir. yani ruhtur.
6-peki uyanmasından kasıt nedir?
c-nefsin heva ve heveslerinden kurtulmasıdır. nefsin heva ve hevesleri ruhu sıkar, bunaltır. eğer bu heva ve heveslere ket vurmaz isek ruh giderek sıkışır. sonuç günümüz dünyasındaki sorunlar. işte bu heva ve heveslerden kurtulup, ölmeden ölmek sırrına ermektir.
7-ölmeden önce olmek ne demektir?
c-her an ölecekmiş düşünmek ve buna göre amel etmektir.
8-bu manada özgürlük nedir?
c-nefsin heva ve heveslerinden ruhu kurtarmaktır. ruh ne kadar serbest olursa insanın kavrama kapasitesi artar. özün uyanışı budur. özgürlük budur.
9-peki modernizmden kurtulmayı nasıl tanımlarız?
c-müslümanın serbestliğidir deriz.
10-nasıl yani?
c-çağımızda insanların birçoğu modernizme tapmak derecesinde bağlıdır. müslüman bu kadar olmasa da -haşa-allah'a ortak koşma noktasına getirebilmektedir. işte müslüman beyninde modernizmi bitirirse nefsin hevalarını aşma noktasında büyük bir yol katetmiş olacak. heva ve heveslerin önemsiz şeyler olduğunu bilecek. bu ise beyinde meydana gelen bir devrimdir. bu serbestliğe ulaşabilmektir. zincirleri kırmaktır.
11-peki toplumda böyle anlaşılmıyor?
c-başlangıçta kendi beyinlerimizde olmak üzere toplumdaki bu algıyı değiştirmeliyiz.