şehirlerin cinsiyeti – dertli sözlük
şehirlerin ruh ve yapı itibarı ile insana benzetilmesi (ve insan eliyle inşa edilmesi) sebebiyle var olduğu düşünülen kavram.
her ne kadar şairlerin kafa yorduğu bir mesele olsa da bazı şehir araştırmacıları da konuyla ciddi ciddi ilgileniyor, şehirlerin 'tanımı' yapılırken cinsiyetlerinden de bahsediyorlar.
mesala;
medine dişi
istanbul dişi.(benim fikrim değil) (her ilçesi ayrı ayrı değerlendirilebilir de)
ankara erkek.
konya erkek.
van erkek.
şehirlere, içindeki mimari ve yaşanmışlıkla anlam yükleyebiliriz.

istanbul çok kozmopolit bir şehir, genelinin cinsiyeti konusunda bir yorum yapamasak da, semt semt cinsiyetlendirebiliriz belki. örneğin üsküdar. i̇skeleden itibaren mihrimah sultan ve gülnuş sultan camii karşılıyor bizi. hanım naifliği üsküdar'da hissediliyor. tam karşısında bulunan fatih ise daha bir kuvvetli. saraylar, yönetim yapılarının konumlanması itibariye erkek izlenimi veriyor.
şairlerin beynindeki tasvirden ibaret olan durumdur. şehirleri insana benzetmek doğal ve olası durumdur. işi cinsiyete kadar indirgemek biraz öznel bir durum meydana getirir.
öyle şey mi varmış yaa dedirten şaşırtıcı durum...neye göre tanımlıyorlar acaba? sınır büyüklüğü mü, insana hissettirdikleri mi, şehre bakınca gördüklerin mi, nüfusun cinsiyete göre dağılımı mı?enteresan...