don kişot – dertli sözlük
içindeki olaydan daha fazla temel mantığının irdelenmesi gerek zulme ve doğacak olan kapitalizme yıllar öncesinden başkaldırıdır.
nazım hikmet şiiri:ölümsüz gençliğin şövalyesi,ellisinde uyup yüreğinde çarpan aklınabir temmuz sabahı fethine çıktıgüzelin, doğrunun ve haklının:önünde mağrur, aptal devleriyle dünya,altında mahzun ve kahraman rosinant'ı.bilirim, hele bir düşmeye gör hasretin halisine,hele bir de tam okka dört yüz dirhemse yürek,yolu yok, don kişot'um benim, yolu yok,yel değirmenleriyle dövüşülecek.haklısın, elbette senin dulsinya'ndır dünyanın en güzel kadını,elbette sen haykıracaksın bunubezirganların suratına,ve alaşağı edecekler senibir temiz pataklayacaklar seni.fakat sen, yenilmez şövalyesi susuzluğumuzun,sen, bir alev gibi yanmakta devam edeceksinağır, demir kabuğunun içindeve dulsinya bir kat daha güzelleşecek.
çehov nedense mektubunda turgenev'in don kişot üzerine yazdığı yazıyı okumasını salık verir muhatabına. buradan da anlaşılacağı gibi en başta usta kalemler arasında popüler olan bir eserdir.
aslının kime ait olduğuyla ilgili ciddi tartışmalar vardır. en son ali haydar haksal hocayla konuştuğumda cervantes'in hikayeyi cezayirli bir müslümandan öğrendiğini söylemişti. sürgün hayatı dikkate alınınca mümkün.