ümmü gülsüm – dertli sözlük
mısır'ın divası, bütün arap yarımadasının sanat güneşi... el ezher üniversitesi bile ümmü gülsüm'ün sesine saygı duymuş ve fetva vermiştir:

kadın sesi haramdır, ümmü gülsüm müstesna...
kelime anlamı yuvarlak, güzel yüzlü olan isim.
hazreti ümmü gülsüm ise,peygamberimiz-s.a.v-in üçüncü kızı olup hazreti osmanında eşidir.
araplar sabahları feyruz akşamları ise ümmü gülsüm dinlerler.velev ki sabahki radyo programlarında feyruz şarkıları barınır.akşamları ise ümmü gülsüm'süz güneşin batmayacağına inanılır.
söylentilere göre albay muammer kaddafi'nin 21 mart 1967'de yapmayı planladığı darbe aynı gün ümmü gülsüm'ün bingazi'de konserinin olduğu anlaşılınca iptal edilmiş, subaylar ümmü gülsüm'ü dinlemeye gitmişlerdir. planlanan darbe ise 6 ay sonra gerçekleşecektir.
edward said çocukluğunda ümmü gülsüm'ün konserini ailesiyle beraber kahire'de dinlemiş. izlenimleri ilginç:

"başlaması dokuz buçuğu bulan, hiç ara verilmeksizin gece yarısından epey sonra sona eren bir ümmü gülsüm konseriydi bu; kadının sakız gibi uzayan tek perdeden melankolisi, dermansız hüznüyle benim için bir kabusa dönüşen tekdüze icrası, geçmek bilmez bir mide spazmıyla kıvranan birinin ağlanıp sızlanmasını andırıyordu daha çok. şarkısının tek kelimesini anlamadığım gibi, koca orkestranın hep aynı telden giden ve kendi payıma son derece çekilmez ve sıkıcı bulduğum tıngırtısı eşliğinde önümüze boca ettiği o duygu selinde de bir biçim veya usul bulamamıştım"

kaynak: yersiz yurtsuz, metis yayınları, s. 140-141
mustafa i̇smail ve abdussamed gibi dünya çapında karilerin yüzlerini saklayıp ümmü gülsümü dinlemeye gittikleri rivayet edilir. gerisini siz düşünün.