ramazanda ortalık yerde yiyip içmek – dertli sözlük
artık malesef ki ortalık yerde oruç tutmak yadırganır oldu, bu sene istanbul'a ramazan nasıl geldi bilmiyorum, her yerde yiyenler içenler vardı. lokantalar, kafeler hep açıktı ve başları da dolu.
en basitinden iş yerinde odanıza gelirler ve sohbeti çay-kahveye getirme edası ile niyetliyim dedikten sonra anlamayıp yanınızda çay-sigara içenler de oluyor.öyle ki sanki bizler ortalık yerde oruç tutuyoruz gibi.şöyle bişi de var allaha saygısını yitirenin kula saygı göstermesi de beklenemez ki zaten orucuna sadık kişiler böyle ortamlarda kendilerini ayrıcalıklı görüp pekte etkilenmezler olan yine yiyen içene olur;)
yıllardır alışkın olduğumuz durum.
ne tuhaf gelir ne de yadırgar olmuşuz.
bu hale şahit olmak için ise çarşı, pazar gezmenize gerek yoktur.
mesala; birinci dereceden akrabalarınız siz sahur ederken uyur, siz uyanıkken kahvaltı eder. sonra akşam olur siz iftar edersiniz onlar akşam yemeği yer.
gül gibi geçinip gidiyoruz işte, bi sorun yok.
bazen aynı odada, salonda, ya da başka yerde imtihanınız olarak karşınıza çıkar. onları eleştirip, kötü söyleyerek hakkına girip orucumuzun sevabını azaltmamak gerekir.
hep anlatılır eskiden ermeni komşularımız ramazanda hayatta dışarda yeyip içmezmiş, bugün ne yazık ki insanlar saygılarını kaybetti.
ne dine ne imana ne kültüre ne geleneğe ne eğlence anlayışına(*) sığmayan çiğlik. kasıt aranması gereken faul hareket.
ramazanı sadece bir isimden ibaret sanan "saygı"yı ise başka yerde arayan cahiller topluluğu. hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?