sherlock holmes – dertli sözlük
çizgifilmlerinde klasik dedektif imajıyla boy gösteren bu roman kahramanı romanındaki yüzünü tam manasıyla son çıkan filminde göstermiştir. esasında ayyaşın berduşun teki olan bu adam kendi üzerinde bir çok şeyi deneyerek fevkalade gözlem yeteneği olan birine dönüşmüştür. bir çok kimyasalın tadını kokusunu vakti zamanında ki tecrübeleriyle bilir. harika gözlem yeteneğiyle birine bakınca gelmişini geçmişini gözler önüne serer. fevkalade çatlak bir adam olup kankası dr. watson'la arasında geçen şu replikte kim olduğunu göstermektedir.

dr watson: bu gece yemeğe davetlisin seni nişanlımla tanıştırıcam.
holmes: ...
dr watson: ve ceket giyerek geliyorsun.
holmes: sen giy ceketi!

(*) (*)

(*) (*)
başarılı bir film. filmin çekildiği mekanlar, kostümler o dönemi çok güzel yansıtabilmiş. sherlock karakteri de oldukça başarılıydı.
son yıllardaki en başarılı filmlerdendir kendisi. çok keyifli bir film. i̇zlemeyenler için; izleyin pişman olmazsınız derim. i̇kinci filmi de 16 aralıkta vizyona giriyor.
dizisi de filmi kadar iyi olan sir arthur conan doyle'un doktor olarak bulunduğu hastanede sinek avlamayıp roman yazmasıyla hayat bulmuş serüvenlerdir. döneminin ingilteresi -ki faili meçhul cinayetler çok oluyordu o dönemde, oh sweet jesus- halkı tarafından gördüğü rağbetle beraber yazarın daha fazla yazmamak için yayınevlerine çektiği faiş fiyatların bu serüvenlerle hayranlarının arasına girememesi sonucu, akıllara durgunluk veren hiç bitmemesi temenni olunan yazı dizisidir. sinema versiyonunda komedi unsuru daha fazla bulunurken, dizide bir ciddiyet vardır.
sir arthur conan doyle'nin yazdığı toplam 56 hikaye ve dört romandan oluşan eser. sultan abdülhamit han'ın bu kitapları özel olarak çevirtip okuduğu iddia edilir, hatta conan doyle’u 1907 yılında eşiyle beraber i̇stanbul’a davet ettiği kendisine mecidiye nişanı, eşine de şefkat nişanı verdiği de söylenir.
a101 de kitapları ekonomik fiyata satılan roman karakteridir.aynı zamanda filmi de çekilmiştir.sultan 2.abdülhamid de dinlemeyi sevdiği iddia edilir.
ara ara sinemaya uyarlanması adettendir. yeni bir sherlock versiyonu çıkmadan pek fazla zaman geçmez.