cemaleddin afgani – dertli sözlük
islamcılık tartışmalarında ismi sıklıkla geçen kişidir. aslında isimler üzerinde durmak yersiz. isimlerin bir önemi yok. fakat islamcılık tartışmalarında fikirler isimlerle iç içe geçtiği için adından bahsedilir.
fikirleri hakkında birkaç şey söyleyelim:
1-gelenekelci görüş olarak tabir ettiği ehl-i sünneti bid'atçi ilan etmiştir.
2-dini yorumlamada yeni bir metod geliştirmiştir. dini yorumlamak usul ilimleri bağlamında değerlendirilir. klasik usul ilimlerinde hep bir referans göz önüne alınmıştır. halbuki bu yeni yorumda hiçbir referans yoktur. sadece kişisel kanaatler mevcuttur. işte bu şekilde yapılan bir yorum, dini hükümleri ucu açık hale getirmiştir. misalen hadisleri yorumlarken, toptan hadisleri reddetme anlayışı.
3-islam'ı batı ile entegre hale getirme gündemini ortaya atmıştır.

vb. daha da uzatmayacağım.
islamcılık tartışmaları aslında çok önemlidir. topluma islamcılık düşüncesi empoze edilmektedir. bu düşünce ile savaşmak önemlidir. gereksiz olarak görülebilir. on sene gibi bir müddet zarfında ne demek istediğim anlaşılacaktır. şimdi şöyle yorum gelebilir, "müneccim misin?"
evet haklısınız, "müneccim miyim?". nurettin topçu -rahmetli görüşlerinin bir kısmını tasvip etmiyorum. ama görüşleri benim ufuk açıcı oldu.- mevlana için 50 yıl önce şöyle demişti:"mevlana üzerinden yeni bir din oluşturma çabaları var." geldiğimiz süreçte görüyoruz ki dediği çıkıyor. yazılanlar ve bunun için uygulananlara bakıldığı zaman, bir süreç ortaya çıkıyor. bu süreç doğrultusunda gelinen nokta, bir gerçeği ortaya çıkarıyor.

daha da fazla yazmayım. kalsın.