bakış açısı – dertli sözlük
olay bir öğrenci evinde geçmektedir. ertesi gün sınavları olan 2 öğrenci ve mezun ama işsiz bir arkadaşları. toplam 3 kişi evin salonunda oturmaktadırlar. saat gece yarısı. caddeden belediyenin temizlik işcilerinin gürültüleri duyulmakta. öğrencilerden biri hava almak için balkona çıkar, bir kaç dakika sonra geri döner. ve şunları söyler arkadaşlarına:

(b: birinci öğrenci:) gençler, halimize şükredelim. şu an dışarda çalışmak zorunda olan bir belediye işcisi de olabilirdik.

(b: ikinci öğrenci:) gel otur dersine çalış. okulu bitiremezsen ilerde bu işe muhtaç olabilirsin.

(b: işsiz genç:) ama onların da şükretmeleri gerekir. çünkü bir işleri var.
film adıdır. amerikan başkanına suikast olayını sekiz farklı kişinin gözünden anlatır.
yaklaşık yarım saatlik bölüm sekiz kez farklı açılardan izlenir.
insanların olayları değerlendirme şekli. her birey olaylara kendi dünyasından bakar.
bakış açısını islam ümmeti için şu şekilde değerlendirilebilir:
"her müslüman dünyaya farklı pencereden bakar, fakat aynı şeyi görür."
zira müslüman için hak ve hakikat bellidir. bulanık birşey yoktur.
bakış açısı insanın alemi kendi aleminden seyretmesidir.fakat onu gören göz, algılayan akıl, hisseden kalp farklıdır.herkes kendi kabiliyeti nispetinde hakikatı kavrama kabiliyetine sahiptir.hak ve hakikat sabittir ama kimi sadece ihtiyaçları nispetinde algılar, kiminin gözü yetmez bulanık görür, kiminin aklı yetmez algılayamaz, kimi algılar yorumlayamaz, kimi bir türlü kabullenmek istemez ve hakeza...

bakış açısı ne olursa olsun, neye bağlı olursa olsun her "birey" için farklıdır.farklı düşünce sistemlerinin, farklı mezheplerin, farklı siyasi partilerin ortaya çıkış sebebinin bir hikmeti budur(*).


(bkz:nazar)
insanların olayları, durumları değerlendirme, analiz etme şeklidir. olayları değerlendirirken hakikat penceresinden bakmak esastır. hakikatler bellidir. bazen müslümanların olaylara bakış açıları sapıyor. müslüman, kur'an ve sünnetten ne kadar uzaklaşırsa, şöhret ve dünyanın ahvaline ne kadar kapılırsa, müslümanın bakış açısı o derece sapıyor.
ve bazen bu sapmış bakış açılarına insan gerçekten hayret ediyor.
cidden çok değişik yorumların çıkmasına neden olandır.girin bir başlığın altına, bakın yazılanlara...hepsi ne kadar da birbirinden farklı ve alakasız. ne büyük bir zenginlik oysa ki.
termodinamik dersi sınav kağıtları değerlendirilirken hocaların gülme krizine girip, sınıfta kağıtları okuyarak insanlarda ezme bakış açısı kazandırdığı durumdur.