mütefekkir kıtlığı – dertli sözlük
belkide kıymet bilmeyişimizin adına kıtlık diyoruz. nice değerlerimiz, güzel insanlarımız var ama herkes kendini alim sandığı için hakettikleri değerleri görmüyorlar. mütefekkirlerin aynı zamanda birer 'melek' olması gerektiğini düşünüyoruz. bu yüzden olsa gerek 'kendimizce yanlış' gördüğümüz en ufak hatalarında onları alaşağı ediyoruz. sonra vay efendim kıtlık var. oysa olan kıtlık değil kıymet bilmemezlik.
kıtlık olduğu bir gerçektir. hem de yadsınamayacak bir gerçek. mütefekkir bildiklerimiz, sorunun gerçek kaynağına inmek yerine, derleyip toplayıp herşeyi bir düzene sokmak yerine popülizm yapmakla meşgul. "melek" olması gerekmez. "şeytan" olmasın yeter. kıymeti bilinmesi gerekenlerin kıymeti biliniyor.
(bkz:necip fazıl kısakürek)
(bkz:bediüzzaman)
tabi düşünmeyi unutan bir topluma düşünmeyi anlatacak insanların önce düşünmeyi öğrenmesi, arkasından tefekkürü öğrenmesi gerekir. (*)
kıymet bildiğimiz adamların çoğunun kıymetini öldükten sonra bilmişizdir. zamanlarında onlarda yok sayılmış, anlaşılmamış.

misal; bugün necip fazıl yaşasaydı ve gündemle ilgili 'barış süreciyle ülke parçalanmak isteniyor' deseydi ne mütefekkirliği kalırdı, ne fikri, ne büyük adam olmuşluğu. (*) popülizm yapan, bu işin kaymağını yiyen kişi sayısı elbet fazla ama bu diğerlerinin yokluğu anlamına gelmiyor. popülizm yapmadıkları için haberdar değiliz, yok sanıyoruz sadece.

çok şükür hala güzel insanlar, münevver insanlar varlar, yetişiyorlar.
mütefekkir dediğimiz zat, sadece yaşadığı dönemi etkileyen kişi değildir.
bediüzzaman, necip fazıl gibi isimlerden halen istifade etmek mümkündür..
keza çok daha önceki bir dönemde yaşamış imam gazali halen islam dünyasında sosyoloji çalışan müslümanların her meselede istifade ettikleri biridir.
günümüzde yok zannedilmesinin sebebi, bu zatların halen hayatta olmalarıdır. sadece kimileri sevmediği yahut takip etmediği için eskiler kadar kıymetli değil zannediyoruz. ancak eskiler de kendi dönemlerinde tartışılmışlar, tekfir dahi edilmişler.


hülasa;
tefekkür eden ve kıymet bilen şuurlu bir insan için ihtiyaç duyduğu her şey, her çağda var.
kıymet az olandadır.
sıkıntı burada başlıyor.
popüler olan, farkında olunan matah değildir kadim gelenekte.