güvercin gerdanlığı – dertli sözlük
bu eserde halifelerin ve peygamberlerin aşkları da yazar fakat muhammed siraceddin'in bir kitabında peygamber efendimiz'in aşkı da yazılmıştır bu aşkın bu kitapta yer almayışı calibi dikkattir.
--- iktibas ---

aşk göz açtırmayan bir derttir. bu derdin ilacı acısıyla oranlı olmalıdır. bu öyle bir hastalıktır ki, hasta zevk alır. öyle bir acıdır ki dert sahibi arzu eder. bu derde kim uğrarsa artık iyileşmek istemez. acı çeken ise bu acıdan kurtulmayı dilemez. aşk insana vaktiyle iğrendiği şeyleri süslü püslü gösterir. kendisine zor gibi gözüken şeyleri kolay gösterir. doğuştan olan huyları ve doğal eğilimleri değiştirecek kadar ileri gider.

--- iktibas ---
i̇nsan yayınlarından çıkmış olan eserin iki kısmı olduğunu duydum. i̇lk kısmında endülüs'ün sosyo-kültürel hayatından bahsediyormuş; ikinci kısmında ise aşkın mahiyetinden. okumayı arzu ettiğim bir eser.

düzenleme : kitabın hediye edilmesiyle elde etmem üzerine ilk kısımda güvercin gerdanlığı üzerine kısa bir bilgi ve güvercin gerdanlığı eserinin ve ikinci kısımda endülüs edebiyatı ve ibn hazm hakkında bilgiler olduğuna şahit olduğum eser. hala okuyorum. aşk hakkında güzel hikayeler, şiirler, bilgiler mevcut. tavsiye ederim. bu konuda birçok eser okumuştum fakat bu eserin toplayıcı bir mahiyeti var. aşıkların okuması tavsiye edilmez.(kalpten gidebilirler.)
ibn-i hazm'e ait muhteşem bir edebi eser. klasik edebiyat alanında bir şaheserdir. gençler, aslında lise yıllarında saçma sapan romanlar yerine bu tip klasik edebi eserlerle okumaya başlasalar bambaşka bir nesil olabileceği gerçeğiyle bizleri de utandırırlar.