kıraathane – dertli sözlük
günümüzde kahvehane olarak işletilmektedirler. halbuki kelime anlamı olarak okuma evi demektir. eskiden, kitap, dergi gazete zenginlikleri vardı bu yerlerde.
zamanında şimdiki kitap kafeler için kullanılırdı. insanlar kitabını da burada okur, kahvesini de burada içerdi, böylece şimdiki gibi kahvehane veya kitap kafe olarak ikiye ayrılmazdı kafeler.
küçük paralarla kumar oynanan yerlerdir. yozlaşmanın, tembelleşmenin, yılgınlaşmanın net olarak gözlemlenebileceği mekanlardır. nadiren gazete okunur. okunan gazete, iddaa sayfaları olan bir gazetedir çoğu zaman. haklarını yemeyelim kıraathane oturmacılarının bazıları posta ve sözcü gibi entelektüel seviyesi yüksek olan yayınlar da okurlar(!).
çeşitlendirebiliriz:
-gazete, dergi, kitap okumak için kullanılan mekanlar.
-içerisinde kitap, dergi,gazete hatta kütüphanesi olduğu halde kütüphaneye el sürülmeyip boş muhabbetlerin, gürültünün eksik olmadığı mekanlar.
-satranç, dama gibi faydalı oyunların oynandığı, insaların rahat bir şekilde çayını yudumladığı mekanlar.
-en kötüsü, kağıt oyunu, fayans döşeme boş işlerin hüküm sürdüğü, seviyesi düşük, argonun en babasının olduğu -önceden sigarada içilirdi fakat şimdi yasaklandı- mekanlar.
-birde kendi halinde insanların çayını içtiği çayhaneler.
üsküdar'da şeyh mustafa devati camii avlusunda bir tane var, huzur dolu bir mekan, vakit namazını bekleyen hacı amcalarla beraber çay içebilir, hacı amcaların tecrübelerinden istifade edebilirsiniz. sigara yasak, kağıt okey vb. oyunlar oynanmaz, yasak. çay 50 kr ve lezzetli. güzel de bir kütüphanesi var. hasılı tam manasıyla bir kıraathanedir orası.