müslümanca düşünme üzerine denemeler – dertli sözlük
kitabın müslümanın nitelikleri bölümünde yer alan hayal değil hayat, bilgi ve bilinçlilik yazıları defalarca okunması gereken yazılar.
kitap günü grubumuzla (*) eylül ayı için seçtiğimiz ve bugün bir araya gelerek üzerinde kafa yorduğumuz kitap. her müslümanın okuması gereken bir kitap. okurken beyninizde şimşek çaktıracak cinsten. bana göre tüm kitabı özetleyen "müslüman çağın gözüyle i̇slâm'a bakmaz, i̇slâm'ın gözüyle çağa bakar." kısmıdır.
kitabın başlarında diyor ki: "yalnızlaşan, yabancılaşan, meta haline dönüştürülen bu insanı(*) "kendine yeter" hale getirme çabalarının ürünü olan bu elektronik buluşlar (videodan uzay araçlarına kadar tümü), bu insanı gitgide daha yalnız, daha yabancılaşmış bir ortama sokmaktan başka işe yaramıyor. "

teknolojinin yalnızlaştırdığı, yabancılaştırdığı "sonucu" tamam da zaten, bunun altında kendine yeter hale getirme "çabası"nın olduğu düşüncesi en azından benim için yeni.
epey kafa açan kitaplardan.

9. baskısı var elimde, 99 yılından. müslümanların ahvalinin günümüzde de o dönemle hemen hemen aynı olduğu görülüyor, bir arpa boyu yol alamamışız gibi. bazı konularda da içimiz boşalıyor gibi.
neden bilmiyorum rasim özdenören bana yeterince doyurucu gelmiyor. değindiği çok güzel noktalar var ama sığ kalıyor yine de. bazen de zihin bulandırıyor bazı ayrıntılarla yani kitabı okurken öyle hissetmiştim zamanında.