johari penceresi – dertli sözlük
kısaca kendini tanıma penceresi. önce şu linkteki pencereyi bir inceleyelim. (http://l1307.hizliresim.com/1c/k/qdn2p.jpg)

--- iktibas ---

insan kendi ve başkaları hakkında her şeyi bilebilir mi? ya da kendi hakkında bilmediği, ama başkalarının bildiği şeyler olabilir mi? insanı tanıma ve anlamanın sınırları nedir?

bu sorulara cevap ararken, karşınıza girmeniz gereken bir pencere çıkıyor: ' johari penceresi’

neden mi? çünkü insanları anlamak zorundasınız. çünkü insan, yönetmekte zorluk çekeceğiniz temel unsurdur.

insanları anlamaya çalışırken, onlar hakkında bilmeniz gereken temel gerçeklerin farkında olmalısınız. bunu yaparken, anlamanın sınırlarını bilmek gerekir. bir insanı bütünüyle anlayabilir misiniz? işte bu sorunun cevabını johari penceresi veriyor:

(b: açık bölge), ilişkiler açısından pencerenin en avantajlı bölgesidir. çünkü bu bölge, fert hakkında hem kendisinin, hem de başkalarının bildiği şeyleri ifade eder. adı, soyadı gibi.

(b: bilinmeyen alan) ise ilişkilere yansımayan bir bölgedir. şartlar tahakkuk ettiğinde ortaya çıkacak ferdi özellikleri saklar.

(b: kör alan), ferdin kendisi hakkında bilmediği, başkalarının bildiği hususları kapsar. ağzının koktuğundan haberi olmayan bir insanın bu durumu başkaları tarafından bilinebilir.

(b: gizli alan) ise, sadece ferdin bildiği, başkalarının bilmediği bilgiler bulunur. sırlar bölgesidir.

ne derece ilerleme kaydedilirse kaydedilsen, yarı karanlık bölgenin tam anlamıyla aydınlatılması mümkün değildir. çünkü ferdin kendisine özel sırları her zaman var olacaktır. bu insan olmanın da bir gereğidir.

(i: ferdin yarı karanlık bölgesine nüfuz edebildiğiniz ölçüde, onu daha iyi tanır ve yönlendirirsiniz.)



--- iktibas ---

(u: zirveye götüren yol: yönetim, s. 82-84.
yard. doç. dr. nurullah genç)