sigmund freud – dertli sözlük
özellikle çocuk gelişimi bölümünde isminin sık zikredildiği gerekse sınavlarda bile fikirlerinin sorulduğu şahıs.
yahudi babanın baskısı ile dinden soğuyup tam din karşıtı fikirler geliştiren haklı olduğu konular olduğu kadar hayvanlar üzerinden gittiği çıkarımlara insanlar hakkında vardığı yanlış yargıları da bulunmaktadır.
okul öncesi dönemde çocuğun yaptığı her davranışın nedenini cinsellik ya da saldırganlık ile nitelendiren şahsiyet..
freud, insanın temelde cinsellik ve saldırganlık eğilimlerine sahip olduğunu belirtir. ilginçtir, freud'dan yaklaşık 800 sene evvel imam gazali(r.a) freud'un insan kişiliğine ilişkin görüşlerine benzer açıklamalar getirmiştir. imam gazali, insan kişiliğine ilişkin olarak kişiliğin dört unsurdan meydana geldiğini söyler; gazap (saldırganlık), şehvet (cinsellik), şeytaniyet (kötülük) ve rabbaniyet (iyilik). bunlar her insanda farklı derecelerde bulunur ve bu dört unsur bir çekişme içerisindedir der gazali. freud da kendi kuramında id, ego ve süperego'nun çatışma halinde olduğunu söyler. gazali'ye göre gazap ve şehvet akıl ile kontrol altına alınabilir. eğer akıl bunları kontrol edemezse insanın hayvandan farkı kalmaz. çünkü gazap ve şehvet hayvanlarda da mevcuttur. freud ise aklın yerine egoyu koyar. ego, id ve süperego arasında dengeleme yapar. görüldüğü gibi imam gazali ve sigmund freud'un kişilik açıklamaları birbirine benzer. fakat modern psikoloji kitaplarında imam gazali'nin adı dahi geçmez.
i̇nsan psikolojisinden yola çıkarak allah'ı inkar eder. ona göre insan hayatında en önemli iki duygu cinsellik ve korkudur. diğer duygular ise cinsellik ve korkunun şekil değiştirmiş halidir.
çene kanserine yakalanmış ve 33 defa ameliyat olmuştur.sonunda ötenazi hakkını kullanarak bir iğneyle ölümü seçmiştir.
sapık düşünceli sapık bir adam. düşünceleri insan zihnini aydınlatsa da gösterdiği yol sapkınlıktan başka bir şey olmadığı için ciddiye alınmaması daha yararlı gibi.
kendisinden bahsedecek olursak. psikanalizin babasıdır. ölürken kendine ait tüm eşyaları yaktığı söylenir, sırf kendi felsefesine olan inancından dolayı. öldükten sonra kişiliğine dair tahminler yapılmasın diye. ama yine de piskanalizden kurtulamamıştır kanımca çünkü bu davranışına bakarak bile kendinden emin bir insan olduğunu söyleyebiliriz.

kendisine ilgi duyanları alfred adler e yönlendiririm. en azından inanç sahibidir.