sigmund freud – dertli sözlük
rab-kul ilişkisini reddeden ve tam bir materyalist, darwinist olandır.
ona göre din, insanların açıklayamadıkları bazı doğa olaylarının üstesinden gelmede kullandıkları bir mekanizmadır.
kişilik gelişimine bazı katkılar sağlasa da (*) "allah"sız bir tasavvur alanı inşa etmeye çalıştığı için daha baştan kaybetmiştir.
birçok kişi tarafından basitçe "sapık" olarak değerlendirilen adam. halbuki sapık olduğu falan yoktur. yaşadığı zamanın şartlarına göre araştırma yapmış, günün şartlarına uygun kavramlar üretmiştir. ayrıca id- ego- süper ego olayı da güzeldir. yararlanılabilecek birçok yönü vardır. bir de freud amcaya göre pipo sadece bir pipo değildir.
psikanalizin kurucusu kabul edilir, her insan gibi onun da hatalarının olabileceğini kabul ederek düzgün fikirlerinden bugün de yararlanıldığını göz önünde bulundurursak hakkında daha doğru fikirlere sahip olabiliriz.
babasını çok severmiş, babası annesinden sonra genc bir hanım ile evlenince, aile kavramı onun için sekmelere uğramış. annesi babasına göre çok gençmiş çünkü. bir dönem migren ağrılarını hafifletmek için kokain kullanmış, kokainin tehlikesi o dönemler pek belirgin olarak keşfedilmemiş. hep anlaşılamamaktan yakınmış, arkadaşlarının söylemlerini çok dikkate almış. araştırmalarının temelinde, depresyonları ve nevrotik krizlerinin yattığını düşünüyorum.
farklı bir bakış açısı getirildiğinde ufuk açıcı görüşlere sahip kişidir.