şizofreni – dertli sözlük
ibni sinanın çok hoş yöntemlerle tedavi ettiği kebdini başka birşey zannetme gibi durumların hasıl olduğu psikolojik problemdir.
kendini dana zanneden bir adam sürekli kasaplara giderek kendisini kurban etmeleri için yalvarır o kasaptan bu kasaba koşarken artık zamanın alimi doktoru ibni sina yı çağırırlar .ibni sina elinde kasap malzemeleri ve bıçakları ile gelir ve bu kişiyi önüne yatırır tam kesecekken biraz inceler ve bu dana çok zayır işime yaramaz şu yazdıklarımı kendisine yedirin şişmanlasın öyle keseyim der. ve ilaçları bu sayede kullanan hasta iyileşir.
hastalığını tanıyıp ünsiyet kurulunca pek eğlenceli. zaman zaman tekrarlayan hezeyanlarda ise mutlak destek alınmalı.
nevrotik kişilik bozukluklarından psikolijik bi hastalıktır, kişilik bölünmesi yaşanır sıkca ve hasta hayal ile gerçeği ayırt edemez
çok ileri aşamalarında hasta cenin pozisyonu alır
şizofreni i̇çe kapanma, gerçeklere kayıtsızlık ve şahsiyet ikileşmesi, zihin bölünmesi, i̇çe yönelik düşünce yapısının yerleşmesi şeklinde beliren bir psikozdur. şizofren kendine özgü bir dünya da yaşamakta, ilksel ve benmergezci (egosantrik) bir düşünce yapısına sahip bulunmaktadır. kendi iç dünyasına yerleşmiş olan şizofren bir düşler aleminde yaşamaktadır. bu hastalığa yakalanma yaşı genellikle 15-35 yaşları arasındadır. vakaların büyük bir kısmında kalıtsal anıklık söz konusudur.
--- iktibas ---
http://www.psikolojikdanisma.net/sizofreni.htm
sinema dünyasının en çok sevdiği hastalık. şizofreni konu alan yahut filmin sonunda esas adamın şizofren olduğu anladığımız filmlerin haddi hesabı yok. hatta ilerde şizofreni de belki 'drama, komedi, aksiyon' gibi bir film kategorisi olur.
gerçekten de aklın bir oyunudur kendisi.gerçekleri algılamada hata vardır,ve kişi hayal dünyası ile gerçek dünyasını ayırt edemez.

akıl oyunları filminde hayatı anlatılan john nash'e nobel ödülünü vermeye geldiklerinde,nash yanındaki öğrenciye:
-benim gördüklerimi sen de görüyor musun ? sorusuyla aslında hastalığın bir nevi özetini yapmıştır.

size tavsiyem,herşeyi kafanıza takmayın,kendinize en hasından 2-3 tane dost edinin ki dertlerinizi paylaşabilesiniz,yoksa;

onu bunu düşünürsünüz,olaylar kafanızda büyür..
herşeyi kafaya takmaya başlarsınız,alınganlaşırsınız..
bana neden öyle bakıyor,şunu mu demek istedi,benim hakkımda ne düşünüyor ki öyle yapıyor?...vs vs.olaylar birbiri içine geçer ve son aşamada dopamin seviyeniz artar,aşırı dikkat oluşur,sonuçta beyninizin normal işleyişi bozulur ve siz artık halüsniasyonlar gören,içine kapanık bir birey olabilirsiniz,

tedavisinde en önemli faktör sosyal destek.

o yüzden,bu aşamalara gelmeden kendinize önem verin.i̇nsanları kırmayın ama o kadar da önemsemeyin.sağlığınız sizin için önemli,unutmayın:)