kestane – dertli sözlük
evde fırın, soba vs yoksa;

pazardan aldığınız kestaneleri 3 yerinden çiziktiriyorsunuz.
çelik tencereye dolduruyorsunuz.
tencereye 1 cm yuksekliğe kadar kadar kaynar su ve bir miktar (yemeğe katar gibi) tuz ekleyip, karıştırıyorsunuz.
akabinde tencereyi kapağını kapatıp 15 dakika kadar ocakta tutuyoyorsunuz. kestaneler buharda pişiyor. 15-20 dk sonra afiyetle yiyorsunuz.
lezzetine varmak için aile efradıyla hasbihâl ederek yenmesi gereken yiyecek. doyumsuz sohbet, tıngır mıngır kaynayan çay, sıcacık kestane: huzur...
kilogramı 13 lira(*). sobada kestane yapılır mis gibi, oh soba iyidir iyidir diyenlere gelsin; sobanın diğer adı da fakirliktir; sene de 1 ya da 2 defa alınabilir, hiç alamayanları görmezden gelirsek.bir de sır üstadın verdiği tarifi azcık geliştirelim. buharda pişirilen kestaneleri tavada kabukları yanana kadar çevirin. afiyetle yiyin.
c vitamini açısından zengin olduğunu öğrendiğimde ''subhanallaah!'' dediğim, lezzetli ve pahalı nimet.
dün akşam youtube da kaç tane video izledim güzel yapayım, öğreneyim diye. kestaneleri yıkadım, sonra ılık - sıcak arası suda beklettim yumuşasınlar da kolay keseyim diye. malum sert bir meyve olduğundan, benim bıçaklarım da iyi kesmediğinden bu tarz tavsiyelere kolay kanıyorum. neyse bunları bir güzel çiziktirdim. ondan sonra kaynar suyun içine koyup birde beş dakika kaynattım. sonra tavamı hazırladım (*) , kapağı da unutmayalım.
kestaneleri tavada bir güzel pişirdim. ama işin sonunda bittim yani. o ne ya kaç aşamadan geçirdik. zaten baş parmağım uyuştu kesmeye uğraşırken. sonuç fena değil yani. orta diyebilirim. öyle ahım şahım bir şey olmadı kötü de olmadı. ama vakit israfı büyüüük...
sonra tekrar youtube a girdim baktım. kestane satıcıları nasıl yapıyor bu işi diye. aydınlandım resmen. adam, maket bıçağı kullanıyor çizdirmek için. vaovvv! cırt cırt diye kolayca kesiliyor harika.
ne sudan geçiriyor, ne suda bekletiyor :) , ne yıkıyor. kestane suyu pek sevmezmiş. i̇şi erbabından öğreneceksin.
bu akşam da denemek için yeni bir maket bıçağım vardı onu kullandım çizdirmek için. hızlıca oldu. sonra aynı şekilde tavaya koydum kapağını da kapadım. on dakika sonra terlediler. terlemeleri gerekiyormuş :) bir vakit sonra çevirdim. sonra oldularr. açık söyliyim tadında büyük bir değişim olmadı. ama şu maket bıçağı işimi çok kolaylaştırdı. bu yüzden bana sanki biraz daha tatlı geldiler :) herkese tavsiye ederim.