iman gücü – dertli sözlük
itikadda imamımız yalnızca imam-ı maturidi r.a. olduğu itirazi cevaba cevap: itikadda da birinci imamımız imam-ı azamdır r.a., bu itikadın ibraz edildiği kitabın adı da el-fıkhul ekberdir. fıkhul ekber "akide, itikad" gibi terimlerin bugünkü ıstılahi anlamını almazdan önce itikadın kesin/hükmi sınırları manasında kullanılan terimdir. nitekim imam-ı şafi r.a. nin de fıkhul ekberi vardır. akidenin ortaya konulduğu eserlerdir.

imam-ı maturidinin ettevilatul kuraniyyesi ki itikadımız üzere bir kuran tefsiridir, imam-ı maturidi r.a. yi itikad imamımız yapan da bu tefsirdir. imam-ı azamın fıkhul ekberinin mihenk tutularak yapılan bir kuran şerhidir. çünkü bu imam-ı azamın r.a. fıkhul ekberi nisbeten kapalı ve dardır. bunun nedeni imam-ı azaman r.a. zamanında itikadi tartışmaların ve imanın esaslarına yapılan saldırıların; imam-ı maturidi r.a. dönemine göre daha az olması ve hatta nisbeten bidayet sayılabileceğidir. yani imam-ı maturidi, itikad ve akideye dair daha fazla füruat, cevap ve izah serdettiğinden, ümmet tafsilini takdiren imam bilmiştir.

bununla birlikte amelde imam olanın itikadda olmaması düşünülemez. zira bazı amel itikada münafi olursa imanı selb eder. bu nedenle amelini bir imamdan itikadını bir imamdan alabilmen için, iki imamın aynı itikadda olması gerektir. imam-ı azam r.a. yaşadığı dönem itibariyle imam-ı maturidi r.a. itikadına tabi olamayacağına göre; imam-ı maturidi r.a., imam-ı azama r.a. tabi olduğu aşikardır ki; itikad ile amel tam muvafık olsun; itikadın ameli ortaya konabilsin, amel itikadı bozmasın ve mutabık olsun.

hürmetler.